SETESDAL: — Operasjonen går etter planen og sprengningene har vært vellykket, sier Åvald Bakken i Statens vegvesen. Ytterligere to sprengninger skal gjennomføres i dag.

Sprengningene har ført til at store deler av Setesdal er uten telefon, mobiltelefon og internett.

— Sprengningene ødela fiberkabelen vår. Etter hva jeg har forstått er det mye stein som har falt over ledningen, forteller Regional informasjonssjef i Telenor, Per A. Meling, til fvn.no.

Dette resulterte i at 19 basestasjoner er ute. Det er snakk om stasjoner i Bykle, Bygland, Valle, og et par i Telemark.

— Dette betyr at mobiltrafikken i området er kraftig redusert. Det er også 620 boliger som er uten fasttelefon, og 334 personer som er uten internett i området, opplyser informasjonssjefen.

Den første tilbakemeldingen Meling fikk var at feilen skulle være rettet innen klokken 15.00. — Men vi har nå fått beskjed om at vi ikke slipper inn i området. Det betyr at vi tidligst kan få rettet feilen klokken 21.00, muligens ikke før i morgen tidlig, sier Meling.

Stengt vei

Etter planen skulle riksvei 9 vært ryddet og åpnet igjen klokken 13 etter sprengningen.

— Veien forblir stengt til arbeidet er ferdig og det er trygt å passere. Akkurat nå er det vanskelig å si når veien kan bli åpnet igjen, sier Åvald Bakken i veivesenet. Han sier videre at ingen - heller ikke Telenors reparatører - slipper inn i området før det er sikret.

— Dette tar noe lengre tid en planlagt?

— Tiden går fra oss. Nå må vi sprenge ekstra. Og vi går ikke inn i området før alt er ferdig. Vi må bruke den tiden vi må, sier Bakken.

Flere ladninger

Klokken 09.30 gikk den første ladningen med to tonn dynamitt som skulle fjeren fjellhammeren på 5000 kubikkmeter. Deretter ble det fyrt av ytterligere en ladning. Klokken 13 i ettermiddag ble det sprengt på nytt for å fjerne en siste bit av fjellhammeren. I ettermiddag må veivesenet også sprenge en større steinblokk som har falt ned på riksveien.

— Det var ikke tilsiktet, men det må gjøres, sier Åvald Bakken i veivesenet like før klokken 13. OMKJØRING: Det er omkjøring på vestsiden av Byglandsfjorden mellom Byglandsfjord og Storstraumen.

Forberedelser

— Når 5000 kubikk skal vekk, kan det skje litt av hvert. Veien må ryddes etterpå. Men vi har maskiner og nødvendig beredskap klar, sa Bakken onsdag morgen.

De har hatt vakthold i området siden klokken seks onsdag morgen, innenfor en sikkerhetsradius på to kilometer rundt sprengningsstedet.

Evakuert

— Vi må sikre oss at folk ikke går inn i området. Det gjelder både gående og syklende. I tillegg har vi evakuert de som holder i til i nærheten, på asylmottaket på Bygland fjordhotell, all industri og andre som bor her, sa Bakken før sprengingen begynte.

Det er en stor operasjon som veivesenet har satt i gang. Med trafikkvakter, politi og folk som jobber på selve anlegget, er rundt 25 personer involvert i sprengningen.

Fjellhammeren

Den rasutsatt fjellhammeren ble oppdaget for halvannet år siden.

— Nå har vi planlagt og gjorde forsøk på å fjerne den siden høsten 2010, men da kom vinteren litt brått på. Så skulle vi fjerne den for noen uker siden. Men da kom askeskyen. Så nå prøver vi igjen, sier Åvald Bakken i veivesenet.

LES: Sprengningen stoppet av askesky