MANDAL: – Vi har ingen mulighet til å klare en slik prisøkning. De fleste av våre medlemmer vil måtte slutte å bruke bassenget, sier Ragnhild Faye i Norges Handikapforbund, avdeling Mandal.

Midt i sommerferien dumpet prisøkning ned i postkassen til Handikapforbundet, revmatikerforeningen, diabetesforbundet og helsesportslaget i Mandal. Disse organiserer flere hundre medlemmer der de aller fleste bruker varmtvannsbassenget veldig ofte.

– For oss som har dårlig helse, er varmtvannet veldig viktig. Bare det å være i vann er godt, da klarer vi bevege og trene på en helt annen måte. Og varmen gir en helbredende virkning, sier Tor Wendt i helsesportslaget.

Men nå kan det bli slutt på dette høydepunktet i uka for de funksjonshemmede. Til nå har kommunen tatt 150 kroner for 1,5 time for bruken av bassenget, som for Handikapforbundet betydde en årlig regning på rundt 7000 kroner. Nå er imidlertid timeprisen gått opp til 400 kroner med et knips.

– Som for vår del betyr en ny årlig utgift på 28.000 kroner. Laget har til nå betalt regningen via de inntekter kontingenten har gitt, det har vi ingen muligheter til nå. Nå må medlemmene selv betale for bruken, sier Faye som ikke forstår hvorfor funksjonshemmede skal betale for opprustningen av Mandalshallen.

Foto: Jarle R. Martinsen

For dyrt

For denne gruppen mennesker som stort sett lever av trygd, blir det altfor dyrt å bruke penger på bassenget i tillegg til andre utgifter de har som til medisiner. Derfor vil mange bli tvunget til å slutte med bruken av bassenget.

– Som betyr dårligere helse og dårligere livskvalitet som vil belaste kommunens helsebudsjett, sier Torhild Ro Tobiassen i diabetesforening.

Lagene har sendt et fortvilet brev ikke bare til kommunen om saken, men også til alle de politiske partiene og fysioterapitjenesten. Ingen har tatt seg bryet med svare. – Det forteller sitt om hvilken status vår gruppe har i samfunnet, sier Tove Kristiansen i Handikapforbundet.

Forstår frustrasjon

Kommuneoverlege Stein Grytten skjønner godt frustrasjonen til de ulike foreningene som bruker varmtvannsbassenget. – Fysisk aktivitet er svært viktig for denne gruppen mennesker, og da er dette bassenget midt i blinken, sier Grytten.

Samtidig minner han om at kommunen har lite penger, og alle stein må snus for å skaffe inntekter.

– Det rammer også de gode formål, sier han – men lover likevel å ta saken opp i rette forum.

– Må ha inntjening

Leder for kulturenheten i Mandal, Jon Røkland, sier at det er kravet til større inntjening som er bakgrunnen for prisøkningen.

– Det har vært en omfattende rehabilitering av svømmehallen fra mai 2007 til mai 2008. Da ble det gjort store utbedringer samt bygging av et boblebad. Det koster, sier Røkland. Han sier at timeprisen for bassengleie har stått stille i flere år, og at det nå var helt nødvendig å skru opp til 400 kroner timen. – Brukere i andre kommuner må ut med 600 kroner timen med tilsvarende basseng, sier han.

Han skjønner at en slik prisøkning kan være frustrerende, men at han som enhetsleder er nødt til å forholde seg til de økonomiske realiteter.