KRISTIANSAND: Datteren er den eneste av barna til tiltalte som ikke har trukket sin politiforklaring. I retten torsdag fortalte den unge jenta en dramatisk historie om vold og mishandling gjennom mange år.

Hun kom inn døra i rettssal 1 som av sikkerhetshensyn brukes av politiet til å frakte de tiltalte mellom fengselet og rettslokalet. I pausen ble hun tatt ut samme vei. Politiet tok ingen sjanser knyttet til jentas sikkerhet. Jenta sier hun har fått drapstrusler fra fars familie i Kurdistan.

Hun er tatt hånd om av barnevernet. Far har besøksforbud mot henne.

Sperret adresse

Da jenta skulle starte forklaringen i retten omgrupperte politiet seg. Alle de fire politifolkene i rettslokalet flyttet seg helt opp mot tiltalebenken.

— Jeg bor på sperret adresse, sa jenta da tingrettsdommer Thom Arne Hellerslia spurte hvor hun bodde.

Hennes bistandsadvokat, Kristine Eide, lurte på hvorfor hun bor på hemmelig adresse.

— Jeg er tatt hånd om av barnevernet. De har omsorgen. Nå har jeg kommet meg vekk, og det kjennes godt. Det er en god følelse. Problemet er at jeg har mistet familien min på grunn av min far, fortalte jenta.

Da datteren var hjemme i Lillesand på besøk for et par uker siden, dukket far opp i familiens hjem, til tross for besøksforbudet. Da ble det krangling og vold. Jenta klarte å sende en tekstmelding til sin advokat, som igjen varslet politiet. Da politiet kom, så de at far slo datteren.

Dramatisk pågripelse

— Han ville ikke lukke opp. Til slutt brøt politiet seg inn i huset. Han kastet gjenstander mot politiet, mot mor og meg, fortalte datteren, som gjemte unna en brødkniv som tiltalte hadde mellom hendene i krangelen mellom han og moren til jenta.

Pågripelsen var dramatisk. Politiet brukte tåregass, fortalte den tiltalte selv tidligere i denne uka. Siden har han sittet i varetekt.

I fire-fem timer forklarte den unge jenta seg i tingretten torsdag. Forklaringen hennes gjorde et sterkt inntrykk. Mor satt i retten og hadde hele tiden et fast blikk på datteren. Far var tydelig ubekvem med forklaringen. Han sukket dypt, lente seg tilbake i stolen før han igjen begynte å skrive notater fra datterens detaljrike og sterke forklaring.

Stolt over å si sannheten

Aktor: - Frykter du for ditt eget liv etter å ha forklart deg her?

Vitnet: - Både ja og nei. Jeg dør i tilfelle stolt etter å ha forklart meg her i retten og fortalt sannheten, sa den mørkhårede jenta.

— De andre i familien tør ikke å si sannheten i frykt for pappa. Det dreier seg om ærestapet.

Hun fortalte om tre selvmordsforsøk som følge av den mangeårige volden og mishandlingen.

— Det har vært et helvete. Krangling, vold, mishandling. Mot alle i familien. Han inndro mobilen min i ett år. Jeg fikk ikke ha venner. I mine øyne er han som Hitler. Ondskapsfull, psykopatisk. Hjemme er han en drittsekk. Ute skifter han personlighet blant folk for å bli likt.

Datteren bekreftet i sin forklaring det hennes søsken og mor har fortalt til politiet, forklaringer som disse har trukket tilbake.

Da tiltalte fikk anledning til å kommentere datterens forklaring, sa han at hun lyver. Det er den samme betegnelsen som han har brukt om politiforklaringene til de øvrige i familien.