KVINESDAL: – Det gikk under ti minutter fra alarmen gikk. Gården ligger ikke mer enn 5–6 kilometer fra brannstasjonen, sier overbefalsvakt i Brannvesenet Sør, Tor Oddvar Torkildsen, til fvn.no.

LES OGSÅ: 71 griser brant inne

Det ble slått full alarm blant brannmannskapene i kommunen. I tillegg ble det rekvirert tankbil fra nabokommunen Lyngdal.

– Vi var 15–16 mann på stedet, sier Torkildsen. 110-sentralen i Arendal fikk inn brannmelding klokka 00.51. Bonden som eier gården var i morgentimene mandag kraftig berørt av nattas brann.

– Vår erfaring er at det er en stor belastning for de involverte når slike branner inntreffer, sier tilførselsleder for Agder i Nortura, Arild Grødum, til fvn.no.

24 drektige griser

Grødum har i morgentimene mandag vært i kontakt med den berørte bonden.

– Han driver en satellittbesetning som hadde 24 høyt drektige griser. De hadde begynt å grise og hadde fått 2–3 kull. Han var i fjøset siste gang ved 23.30-tiden i går. Disse folkene er stort sett til stede hele tiden mens grisingen pågår, sier Grødum.

Det var bondens sønn som oppdaget brannen.

– Da sønnen kom inn fortalte han at det brant. Alt ble da satt i verk og brannvesenet ble ringt. De prøvde å gjøre det de kunne, men dessverre måtte de evakuere bygget selv. De kunne ikke gjøre noe, sier Grødum.

1600 fødsler i året

Det er to driftsbygninger og det er det ene som har gått tapt. Som satellittbesetning får bonden inn drektige griser hver åttende uke. Driftsbygningen hadde kapasitet til å ta imot 26 drektige griser, men hadde bare 24 griser da det begynte å brenne. I tillegg kommer en del grisunger.

Kapasiteten ved gården skal være om lag 1600 fødsler i året.

– Politiet har vært på gården og de kommer igjen. Så fort vi får tillatelse til å ta ut dyrene, så blir det gjort, sier Grødum, som selv skal til gården i løpet av dagen.