Søndag 30. oktober stilles klokken tilbake en time — fra klokka 3 til 2. Farvel til sommertiden.

Men hvorfor? Den enkle forklaringen er at EØS-avtalen sier at vi skal gjøre det, gjennom et EU-direktiv fra 2001. Alle medlemsstater skal stille klokken en time fram siste søndag i mars, og tilbake siste søndag i oktober.

Kroppen teller 25 timer

Mange misliker ordningen, og å stille klokken til vintertid er mindre upopulært enn til sommertid. Det har sin naturlige forklaring, ifølge professor Ståle Pallesen fra Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.

- Hvis man observerer en person i et rom med stabil belysning og ikke gir ham noen holdepunkter for om det er dag eller natt, vil han naturlig tilpasse seg en omtrentlig 25-timers døgnrytme. Kroppens døgnrytme er fra naturens side litt lenger enn 24 timer, sier han til NTB.

Derfor er det mye lettere for kroppen å forlenge døgnet enn å forkorte det.

Det tyske imperiet var det første landet som under første verdenskrig innførte sommertid. Ved at arbeidstiden startet tidligere og sluttet tidligere, fikk de en time ekstra med lys, og landet sparte på sårt tiltrengt kull. Snart fulgte mange land etter. I Norge er sommertiden blitt avskaffet og innført flere ganger, siste gang i 1980. ## Vil fjerne vintertid

Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) utfordret Nærings- og handelsminister Trond Giske på dette i april i år.

— Jeg tror folk flest er veldig opptatt av dette. Det er helt unødvendig å stille klokken en time tilbake. Mange mister muligheten til å komme seg hjem i dagslys, og foreldre har problemer med å få barna til å omstille seg til en ny søvnrytme to ganger i året, sier hun til NTB.

— Når det gjelder alt fra togruter, bussruter, kontortider og grensehandel og til mange andre ting, er det nok hensiktsmessig for oss å ha samme endring på sommer- og vintertid som f.eks. Sverige, svarte Giske den gangen.

NHO har ikke sterke følelser for det ene eller det andre.

— Det viktigste for oss er at vi er mest mulig synkrone med våre naboland. Det gjelder både tidspunkter for avtaler og kommunikasjon mellom mennesker. Tidssoner er én ting, skal vi ha forskjellige sommer- og vintertider i tillegg blir det veldig rotete, sier Lars Jacob Hiim, avdelingsdirektør i NHO Arbeidsliv.

- Helsefarlig

Klinge har ikke gitt seg. Hun håper å overtale sine partifeller i og utenfor regjeringen til å utarbeide et lovforslag som fjerner vintertiden.

— Jeg tror ikke det blir så enkelt, ler hun. - Men det er faktisk ikke noe i veien for at Norge gjør dette. Jeg har fått en avklaring fra Trond Giske på at det ikke er noe i veien for at EØS gjør et unntak for Norge. Island har heller ikke sommertid, påpeker hun.

Russland bestemte seg i år for å droppe vintertid. Nå er det 65 land igjen i verden som praktiserer klokkejusteringer etter årstider. Store deler av Sørøst-Asia, og Afrika har aldri hatt noe slikt.

— Dette forstyrrer virkelig den menneskelige biorytmen. Det er bare irriterende. Enten forsover folk seg, eller så våkner de tidlig og vet ikke hva de skal gjøre med den ekstra timen, forklarte president Dmitrij Medvedev til nyhetsbyrået AFP.

Pallesen mener vi burde gjøre det samme, selv om ekstra dagslys i arbeidstiden utover ettermiddagen kan faktisk gjøre de ansatte mer effektive.

— Flere studier at faren for både hjerteinfarkt og bilulykker er mye større like etter at klokken stilles en time fram om våren. Folk som fra før har søvnforstyrrelser sliter. Vi burde virkelig avvikle hele konseptet, sier professoren.

De som håpet på en time ekstra skjenketid på lørdag blir skuffet. Flere kommuner, blant annet Oslo, har tatt høyde for vintertiden, og forbyr å utvide skjenketiden.