KRISTIANSAND: – Dette gjelder ikke bare Høivold brygge. Slik er det med alle seksjonerte boliger i Kristiansand. Jo høyere opp du kommer, jo større blir skatten, sier leder av sakkyndignemda for eiendomsskatt i Kristiansand kommune, Yngvar Aulin .

Da kommunen omtaksere eiendommene la den til grunn hvilken markedsverdi boligen ville ha på det frie markedet.

– Det er en kjensgjerning at det er forskjell på markedsprisen på leiligheter som er like store avhengig av hvilken etasje de ligger i.

Etasjetillegg

Enkelt forklart betyr det at dersom en leilighet som ligger i første etasje utløser 10.000 kroner i eiendomsskatt, vil beboerne i en identisk leilighet i 2. måtte betale 11.000 kroner. Slik fortsetter det opp til femte etasje.

– Der slutter etasjetillegget. Vi regner ikke med at det er så store prisforskjeller over dette nivået, sier Aulin.

Da den nye eiendomsskatten skulle fastsettes gikk kommunen gjennom mer enn tre tusen salg for å finne ut hva som var reel markedsverdi. Det var denne gjennomgangen som viste at det er relativt store forskjeller på like leiligheter i forskjellige etasjer.

En million

– Vi kom blant annet over to like leiligheter på Tangen. Leiligheten som lå i første etasje gikk for en million kroner mindre enn en leilighet lenger oppe i etasjene. Det er klart det føles galt for beboeren i den rimeligste leiligheten å betale like mye i eiendomsskatt som vedkommende i den dyrere leiligheten, sier Aulin.

Etter at de nye reglene for eiendomsskatt ble vedtatt har det kommet inn rundt 4800 klager til kommunen. 2900 av disse dreier seg om takstene som er satt på eiendommene. Resten handler om eiere som mener de har blitt ført opp med for stort boligareal.

Egyptisk gravkammer

– Det har vært få klager på forskjell på skatten i de forskjellige etasjene. Jeg har inntrykk av at folk forstår det er forskjell på verdien jo høyere opp i etasjene en bolig ligger. Se for eksempel på det nye flerboligbygget ved Vågsbygd senter. Alle boligene er solgt bortsett fra én. Den ligger i første etasje inn mot fjellet. Der er det mørkt som et egyptisk gravkammer. Det sier seg selv at dette ikke skal beskattes likt med boliger som har utsikt, mindre gatestøy og lite innsyn, sier Aulin.