SPENNENDE: Märklin modelltog går aldri ut på dato. Disse togsettene er 40 til 60 år gamle. Foto: Lars Hollerud
VARMEKILDE: Var god å ha da det trakk opp til storm. Foto: Lars Hollerud
SØNDAGSMIDDAG: Noen tok den i en lavvo. Foto: Lars Hollerud
STASJONSMESTER: Roar Solheim er til vanlig konservator ved Agder naturmuseum. Søndag viste han igjen fram sin store hobby. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Det som gikk, var mulighet for å avvikle det tradisjonsrike førjulsarrangementet ved Agder naturmuseum og botaniske hage sist søndag.

Omtrent 900 gikk også, til det trivelige arrangementet som likevel ble noe av, tross meteorologiske skremsler om storm og voldsomt mye iskaldt regn.

Hest og tog

Dessuten gikk hesten Ivedøla, og det i tre stive timer. Omtrent 80 runder ble det, med barn og voksne som lot seg kjøre i en mer enn 100 år gammel vogn av typen Victoria.

Arthur Andersen Tverdal og datteren Sara Benedicte behøvde ikke å gå, de satt foran og styrte den godmodige hesten, som uansett ville ha klart rundene utenat etter hvert.

I tillegg til dette, gikk togene til Roar Solheim så det suste. Solheim, til daglig førstekonservator ved museet og ekspert på all slags kryp, kan også mye om modelltog. Da er det Märklin som gjelder, de gode gamle minitogene som nå er 40 til 60 år gamle.

Smykker og pølser

Mange gikk også innom for å lage egne julegaver. Det betyr at noen får personlig tegnet bordbrikke, hjerte av bjørkeris, armbånd av elgskinn eller steintroll med papir og sløyfe på.

Videre gikk det an å lage så vel fuglekasser som meiseboller, kjøpe hjemmelagede smykker og syltetøy, samt la pølsesnabber bli søndagsmiddag etter hurtig oppvarming over bål i lavvo.

Det eneste som ikke gikk etter programmet denne søndagen med den hutrende værmeldingen, var mulighet til å la seg julekortfotografere.

Det er også verd å nevne at museet har egen venneforening med plass til flere.

Flere sjanser

Og bare så det er notert:

Nevnte Ivedøla, hesten altså, skal ut og gå med den staselige vogna også kommende søndag.

Da er løypa på Vest-Agder-museet på Vige.

Neste åpne dag ved naturmuseet er i juni.

Da bør været være bedre.