KRISTIANSAND: Basketaket fant sted ved 08.30-tiden den 14. mai.

— Når jeg får fingeren, blir påkjørt og får fingeren igjen, er det klart jeg blir provosert, forklarte den tiltalte Søgne-mannen da rettssaken torsdag ble ført for Kristiansand tingrett.

Han kaller det urettferdig at han er tiltalt for drapstrusler, legemsfornærmelse og skadeverk, så lenge han kun ville utføre en sivil pågripelse. Dels i nødverge, men også for å unngå at køsnikeren stakk fra ansvaret etter sammenstøt mellom bilene.

Presset seg forbi køen

På E 39 fra Søgne til Kristiansand denne mandagsmorgenen stopper bilkøen fullstendig opp på grunn av et trafikkuhell nærmere byen.

Ved kollektivfeltet før Shell-stasjonen på Fidjane noterer 40-åringen at en eldre Golf kommer opp på høyre side for så å presse seg inn foran, slik at bilen hans blir truffet i høyre forskjerm. Den andre sjåføren viser da fingeren, ifølge tiltalte.

Da går den røslige Søgne-mannen fram til den spedbygde firebarnsfaren, og krever at han blir med og sjekker skaden, senere taksert til 25.000 kroner. Men 28-åringen nekter og gir ham angivelig langfingeren på nytt.

— Han slår etter meg, jeg tar tak i kragen og drar ham ut, forklarte Søgne-mannen, med yrkesbakgrunn som dørvakt og ansatt i sikkerhetsfirma.

Han ber den andre sjåføren vente mens han henter skademelding i hanskerommet. I neste øyeblikk rømmer mannen i Golfen, smetter inn på bensinstasjonen og ut i køen noen hundre meter framme.

- Oppførte seg som en 15-åring

Tiltalte hiver seg etter i sin nyere Volvo, og innhenter mannen i køen nær lyskrysset ved Hellemyr. Da han går fram for andre gang, hevder Søgne-mannen at han blir forsøkt presset av Golfen inn i betongfenderen på venstre side.

Av frykt for egen helse og at han igjen skal unnslippe, signaliserer Søgne-mannen at sjåføren får to sekunder på å komme seg ut. Ingenting skjer, han knuser bilruta med et knyttneveslag, så blodet siler fra fingrene, før han åpner døra og det blir et nytt basketak.

Tiltalte nekter for å ha slått, sier han klemte nevene inn i området ved nyrene for å passivisere ham – en teknikk han tidligere har brukt i sin jobb.

— Jeg forsøker for tredje gang å stille ham til rette for det han har gjort. At noen mener jeg har slått er vanskelig å forstå, men et basketak kan nok se alvorlig ut når man sitter der morgentrøtt i køen.

Den 28 år gamle ingeniøren, fornærmede i saken, forklarer sin flukt med at han var livredd. Han hevder han ble slått og drapstruet gjentatte ganger:

— Han oppførte seg som en 15-åring, ikke en 40-åring, og sa han skulle knekke nakken min.

- Tror du jeg lyver?

Forsikringsoppgjøret endte med at 28-åringen ble tildelt all skyld for skaden.

— Forsøkte du å presse tiltalte mot betongveggen, spurte forsvarer Carl Henning Leknesund.

— Dette er ikke en Hollywood-film, det er helt unaturlig å presse folk. Hvordan skulle jeg da klare å åpne døra, svarte 28-åringen.

Ifølge legeerklæringen var det ingen synlige skader på mannens hode eller kropp etter hendelsen.

— Hvis han har slått deg 15 ganger, var det ikke naturlig at det ble et blåmerke, hevelse eller andre tegn til vold, lurte advokaten.

— Tror du jeg lyver, kontret fornærmede.

— Ja, svarte Leknesund.

- Ikke noe å le av!

Da tiltalte dro på smilebåndet over mannens forklaring, tiltet det for 28-åringen.

— Dette er ikke noe å le av. Du vet at du har slått meg, du vet at du lyver, snerret han hvorpå rettens administrator, dommerfullmektig Tove Westbye, måtte roe gemyttene.

I motsatt kjørefelt kom en songdøl kjørende, og stanset bilen 40-50 meter unna da han ble vitne til basketaket. Mannen hevder det ble servert 10-15 slag mot kropp og hode.

— Slik jeg oppfattet det var det tiltalte som slo, mens han andre prøvde å avverge eller parere, fortalte vitnet.

Samtidig trakk mannen tilbake den del av sin vitneforklaring fra august som omhandlet håndgemeng inni bilen. At han nå går tilbake på enkelte observasjoner, forklarte han med at han i en periode var psykisk ustabil.

Aktor, politiadvokat Leif Aleksandersen, hevder tiltalte lyver, og at hans voldsomme aggresjon ikke kan forsvares. Han mener Søgne-mannen, som er tidligere domfelt etter veitrafikkloven, bør dømmes til 75 dagers fengsel.

Forsvareren mente på sin side at klienten var i sin fulle rett til å bruke makt overfor køsnikeren.