ARENDAL: Etter at Ole G. Ottersland gjennom pressen tirsdag annonserte at han trekker tilbake tilbudet om å donere en robot til 25 millioner kroner til Sørlandet sykehus, kommer han onsdag med sin formelle henvendelse. Den er rettet direkte til styrelederen ved sykehuset. Torsdag skal sykehusstyret behandle robotsaken. Vi gjengir brevet i sin helhet:

— Sjokkert

"Hei Peder Olsen.Vårt ønske om å gi gaven hadde sitt opphav pga. den nedbygging som over flere år har foregått av sykehuset i Arendal.

Vi ønsket å styrke sykehuset i Arendal.

Det er vedtatt en strategiplan og det var i forkant av styremøtet som skulle behandle nok et avvik om å samle all urologisk kreftkirurgi i Kristiansand at vårt tilbud kom for å endre det vedtaket.

Vi legger ikke skjul på at deres fremsetting av premisser som vi bare har sett i pressen sjokkerte oss.

Det dere sier er at dere fortsatt vil samle dette i Kristiansand, men med en liten justering.

Vi kan bare si at vi er sjokkert av å høre at dere fortsatt gir blanke i strategiplanen og at dere fortsatt vil gjøre det vi ville hindre.

Vi legger heller ikke skjul på at dere bare snakker med oss gjennom pressen og siden vi ikke har hørt noe fra dere så har vi bare måttet forholde oss til hva pressen kan berette.

Vår tillit til deg og Jan Roger Olsen er fullstendig brutt ved premisset om at samling av all urologisk kreftkirurgi i Kristiansand opprettholdes.

Vi håper dere skjønner at det premisset blåttlegger deres tanker fullstendig.

Vi er av den formening at etter dette så ser vi det ikke mulig å få noen garantier for at våre ønsker blir fulgt.

Vi stoler rett og slett ikke på dere.

Dere får behandle hva dere vil på styremøtet, men vårt tilbud eksisterer ikke lenger.

Vi finner det beklagelig at dette får en slik slutt, men dere har den hele og fulle skylden selv.

Hilsen Ole G. Ottersland"

— Uventet at gaven ble trukket

Styreleder Peder Olsen haddeikke ventet at robotgaven skulle trekkes tilbake bare to dager førsykehusstyret skulle behandle saken.

— Det var uventet at Otterslandtrakk gavetilbudet så tett opp til styremøtet. Det er leit at ikke styret fårbehandlet denne saken, sier Olsen til Fædrelandsvennen.

Han er den som personlig takketOttersland for gavetilbudet på vegne av sykehuset, og hadde telefonisk kontaktmed ham like etterpå.

I et brevet til Peder Olsenskriver Ottersland ”Vi legger heller ikke skjul påat dere bare snakker med oss gjennom pressen og siden vi ikke har hørt noe fradere så har vi bare måttet forholde oss til hva pressen kan berette.”

Til det sier Olsen:

— Jeg forstod det slik atOttersland var komfortabel med at jeg ikke kom til å kontakte ham igjen førstyret hadde fått behandlet saken om robotgaven. Det er slik jeg som styreledermå jobbe. Hvis Ottersland har misforstått dette, beklager jeg det, sier Olsen.

Nå som Ottersland har trukkettilbudet om robotgave, har direktør Jan-Roger Olsen trukket saken om robotgaventil styret i morgen torsdag.

Brevet fra Olsen

Og her er brevet Peder Olsenonsdag morgen sendte Ole G. Ottersland, før han fikk svaret fra Ottersland:

«Kjære Ottersland!

Jeg har lagt opp til at styret skal behandle og ta stilling til ditt tilbud istyremøte morgen. Naturligvis har jeg registrert av media at du har uttalt atdu vil trekke tilbudet fordi du frykter at sykehuset ikke vil ta imot gaven påde vilkårene du setter. Til tross for signalet gjennom media, antar jeg at detvil være rettest at styret behandler saken slik som planlagt. Med mindre jegfår melding om motsatt ønske fra deg, vil jeg derfor legge fram saken forstyret i morgen.

Etter min mening bør det være mulig for sykehuset å gjøre bruk av roboten på enmåte som vil tilfredsstillende de vilkårene du uttrykker i ditt brev, og somvil ha den ønskede effekten i form av styrking av fagmiljøet i Arendal. Jeghåper derfor vi kan ha en nærmere dialog om dette etter at styret har behandletsaken slik at vi har nødvendig grunnlag for å se på konkrete løsninger. Jeg sernaturligvis at vi kan ha brukt noe mer tid enn ønskelig, men jeg tror det hartjent saken.

Vennlig hilsen

Peder Kristian Olsen»