KRISTIANSAND: Mandag kveld smiler ordføreren. Han har invitert de politiske partiene i den borgerlige koalisjonen til sommertreff på brygga på landstedet i Kongshavn, etter en av de tøffeste ukene han har opplevd.

— Det var tirsdag for en uke siden jeg fant trusselbrevet hengende i en tråd utenfor døra hjemme, forteller han.

Brevet var tøft. Det var krav om en stor pengesum. Hvis ikke den ble betalt ut innen et gitt tidspunkt, skulle helt konkrete ting skje med Grundekjøn og hans familie.

— Det skumle var at de tydeligvis visste mye om meg og familien. Jeg ble redd, men jeg valgte å tie til mine nærmeste. Jeg ville ikke uroe dem unødig, forteller han.

— Hvor mye penger ville de ha?- Det vil for alle oppfattes som en betydelig pengesum, og det var konkrete trusler beskrevet hvis pengene ikke kom. Det ble også uttrykt direkte hva som ville skje hvis jeg fortalte ting til politiet. Utpresserne gjorde det klart at de spanet på meg, svarer ordføreren

TV2 melder mandag kveld at det skal være snakk om én million kroner.

Møttes i hemmelighet

Ordfører Grundekjøn valgte å ringe politistasjonssjef Ole Hortemo i politiet.

— Vi møttes ett sted utenfor byen tirsdag kveld. Vi måtte være sikre på at jeg ikke ble spanet på. Vi måtte vite om noen fulgte, forteller ordføreren.

Onsdag morgen var det møter med politiet, og et større apparat ble satt i sving. Grundekjøn fikk et sikkerhetsopplegg rundt seg. Dette vil han ikke fortelle om, men han sier han er mektig imponert over politiet og deres profesjonalitet.

Fredag ble to 18-åringer pågrepet utenfor MC Donalds klokka 1700. Grundekjøn vil ikke snakke om hva som konkret skjedde, men sier han denne ettermiddagen orienterte sin kone om trusselbrevet og situasjonen som hadde oppstått. Barna lot han leve i uvitenhetens uskyld til alt var over.

— Hvis noe hadde skjedd, ville det jo vært utrivelig ikke å ha fortalt henne noe, sier ordføreren med et smil.

— Deltok du som lokkedue for politiet slik at gjerningsmennene gikk i en felle?

Ordfører Arvid Grundekjøn vil ikke svare på det, og ber om at alle slike spørsmål må rettes til politiet.

Var redd

VAR REDD: Arvid Grundekjøn forteller at han ble redd da han fant trusselbrevet. I dagevis gikk han alene med informasjonen, uten å informere familien. Han ville skåne dem. Kun politiet ble informert. Fredag ettermiddag var det godt å puste lettet ut i sjøboden på landstedet "Pønten" i Kongshavn. Foto: Tore-Andr Baardsen

Han sier han har vært redd underveis, men han er desto glade for at situasjonen nå er over og det virker som han og familien kan legge dette bak seg.På brygga i Kongshavn begynner politikere fra Høyre, KrF, Pensjonistpartiet og Frp å ankomme. Grundekjøn sier han tenker mye på de to 18-åringene som sitter i varetekt.

— Jeg vet ikke om dette har begynt som revestreker, eller om de har kontakt med et narkomiljø og sårt trenger penger. Men jeg tenker på dem. De er 18 år. Jeg håper inderlig det som nå har skjedd, skal være en vekker for dem, at de får livet sitt på rett kjøl. Det er tidlig å ødelegge livet sitt som 18-åring, sier Grundekjøn.

Grundekjøn har tillit til at den videre etterforskning vil avdekke om de to opptrådte alene eller om det finnes noen i bakgrunnen som de står i ledtog med.

— På mange vis er dette også et angrep på demokratiet. Det er som tillitsvalgt og folkevalgt politiker jeg opplever dette. Det gjør det ekstra alvorlig. Mennesker som velger å ta posisjoner som jeg har påtatt meg, skal slippe å oppleve dette, men jeg aner jo ikke om de to pågrepne har tenkt på det, sier han.

Kritiserer media

Grundekjøn har gjort seg noen tanker de siste timene etter at saken løste seg. Han tenker på medias oppførsel og han tenker på den kraftige innvandringen til Norge.

— Media har fokusert mye på min formue, min inntekt, ja også hvordan huset jeg solgte ser ut. Sånt kan få noen på tanker. Jeg ser at det kan være relevant å fortelle om bakgrunnen til en politiker. Samtidig er det kanskje grunn til å tenke over hva som er nødvendig og hvor grensene bør gå.

Han ønsker ikke å blande inn innvandring for mye. Men han sier det er noen holdninger og verdier vi ønsker skal gjelde i Norge, og som vi ønsker at den kommende generasjon skal få del i. Han lurer på om det arbeidet er blitt for stort for oss når så mange fra andre kulturer kommer.

— Når så mange kommer utenfra, kan vi få problemer med å håndtere denne overføringen av verdier og holdninger. Det er en kjensgjerning at respekten for individet er annerledes i noen kulturer. Det er også en kjensgjerning at de åpne grensene har øket kriminaliteten. Dette får meg til å tenke og spørre, mer en konkludere. Vi ønsker jo ikke et samfunn hvor ting som dette skjer. Er det noe vi kan gjøre? Har vi mislykkes med holdningsdannelsen, spør ordføreren.

På brygga begynner det å bli fullt av politikere. Flere av dem hadde ikke hørt om utpressing-saken før.

Støtte

Høyres Hans Otto Lund synes saken er forferdelig. Han har selv hatt nattlig besøk av MC-folk da Bandidos-saken verserte i Kristiansand.

— Det er forferdelig hvis terskelen for politisk engasjement heves. Jeg frykter at mange vil vegre seg for å gå inn i politikk. Da taper demokratiet. Men det vi tenker mest på nå, er selvsagt å støtte og omslutte ordføreren og hans familie, sier Lund.

— Jeg takker for støtte. Jeg har fått uendelig mange hilsener og sympatierklæringer helt siden saken ble kjent, sier Arvid Grundekjøn.