PJUSKENS KONGLELEK: Line Øvland i Pjuskens skikkelse leker med kongler. Bak til venstre sitter sinte Proppen, alias Kariann Blørstad. TIl høyre Myrmor, alias Anne Grete Tørstad. Foto: Frode Lindblom
PJUSKEN FÅR TRØST: Line Øvland i Pjuskens skikkelse søker trøst hos Myrmor, alias Anne Grethe Tørstad, etter at Kariann Blørstad forkledd som Proppen stjal Pjuskens kongler. Foto: Frode Lindblom

VENNESLA: Djupmyra barnehage i Øvrebø i Vennesla er bygd på ei myr, og hva var vel mer naturlig enn å lage sin egen myrfolkmetode, hvor barna møter virkeligheten gjennom eventyr.

— Vi ville skape vår egen kultur her oppe. Myrfolkmetoden, som vi har kalt det, bruker vi i vårt pedagogiske arbeid, forteller sinte Proppen, alias Kariann Blørstad og pedagogisk leder i den private barnehagen med 90 barn og 20 ansatte.

Sammen med Myrmor, alias fagarbeider Anne Grethe Tørstad og Pjusken, alias pedagogisk leder Line Øvland, fremførte trioen en myrfolk-samling med 19 barn fra Myrlill-avdelingen torsdag ettermiddag. Samtlige satt med store øyne og spissede ører.

Lurt å dele

— Korte og effektive innslag er meningen med disse samlingene. Da faller ingen av, sier Blørstad.

Stykket denne gang handlet om å dele med andre. Noe barna skjønte da Proppen rappet konglene Pjusken lekte med. Pjusken begynte å gråte og fikk trøst av Myrmor, som måtte snakke alvorlig med Proppen. Han skjønte at det var galt å ta, uten å spørre først.

— Man må spørre før man tar noe, kom det fra valpen i flokken.

Bor i myra

Djupmyra innførte myrfolkmetoden i 2010. Barnehagens rammeplan har sju fagområder, og myrfolk er knyttet til hvert av områdene. Gjennom myrfolket, en familie på sju personer som bor i myra utenfor barnehagen, ser de ansatte at barna gjenkjenner og setter ord på egne og andres følelser.

De sju personene har egenskaper og personlighet. Myrmor er stolt og opptatt av kommunikasjon og språk. Myrfar er trygg og opptatt av nærmiljø og samfunn. Sjur er en ensom filosof, modige Ruska liker natur og miljø, Solsmil er glad og trist, kreativ og kunstnerisk, mens Proppen er sint og Pjusken en redd fyr som er glad i kropp og helse.