EVJE OG HORNNES: 19-åringen var på vei inn i tunet hjemme da selveste "Gråbein" dukket opp midt i veien.

Se mobilvideoen øverst i saken

— Jeg kom kjørende hjem rundt halv fem på natten, da jeg plutselig så ulven stå rundt 30 meter unna. Jeg kjørte etter og tutet litt for å få den til å snu seg, siden jeg ville ha et bilde av fjeset. Etter en stund løp ulven ut på et stort jorde. Der stoppet den opp og så på meg før den forsvant ut i skogen, sier Føreland til Fædrelandsvennen.

19-åringen, som bor i Flatebygd i Evje og Hornnes, hadde vært på besøk hos kjæresten da han kom over det sjeldne rovdyret 3. juli.

Ikke i tvil

I løpet av våren og sommeren er det gjort flere ulveobservasjoner i Agder, men ingen har så langt klart å feste dyret på bilder eller video.

— Det var flaks jeg fikk opp kameraet, sier Føreland.

Han sendte deretter filmsnutten til bygdebladet moisund.com, som først omtalte hendelsen.

Føreland kan ikke skjønne annet en at det må ha vært en ulv han så.

— Jeg viste filmen til stefaren min og han var ikke i tvil. De fleste jeg har snakket med mener det samme, sier Føreland.

- All grunn til å tro at det er ulv

Han får støtte av rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn (SNO) i Agder og Rogaland, Kristian Eiken Olsen.

— Den er filmet rett bakfra, så det er vanskelig å være 110 prosent sikker, men det er all grunn til å tro at det er en ulv. Den har alle karaktertrekkene til en ulv, med stort hode og lyse ører, sier Eiken Olsen til Fædrelandsvennen.

At Føreland kom over dyret midt i veien er heller ikke overraskende.

— I likhet med andre dyr prøver ulven å bevege seg mest mulig kostnadseffektivt. Da er det naturlig å bruke veien, sier Olsen.

Samme ulv som i Hægebostad?

De siste ukene har ulv tatt livet av lam flere steder i Agder. I begynnelsen av juli ble tre sauer funnet drept ved Gletnesvatnet i Hægebostad. Etter å ha undersøkt kadavrene ble det slått fast at de hadde blitt drept av ulv. I helgen ble det funnet et dødt lam på Moi i Kvinesdal, også det trolig tatt av ulven.

Rovviltkontakt Olsen mener det høyst sannsynlig kan være den samme ulven som ble sett i Evje og Hornnes.

— Funnene i Hægebostad ble gjort 11. juli, så det er godt mulig at det er den samme, sier Olsen.

— Hvor sjeldent er det ulven blir fanget på film?

— Det er veldig sjelden at folk kommer så nærme at de får tatt bilder og video. Vi har registrert to observasjoner av ulven som trolig drepte sauer i Hægebostad. Begge disse ble gjort gjennom bilvinduet, og da er det ikke alltid så lett å få tatt bilde, sier Olsen.

Se mobilvideoen øverst i saken