ARENDAL : Overtakelsen skjer 4. januar 2013. Avtalen vil nå bli sendt til Konkurransetilsynet og Medietilsynet for godkjenning, heter det i en pressemelding fra direktør Stig Finslo i Amedia og administrerende direktør Nils Kristian Gauslaa i Agderposten.

— Dette oppkjøpet passer veldig godt inn i vår strategi, vi har kjøpt opp flere aviser de siste årene, senest Demokraten i Fredrikstad i sommer. Varden er en god og tradisjonsrik avis, og jeg tror vi kan tilføre hverandre mye, sier Willem K. Sijthoff, styreleder i Agderposten.

— Vi er godt kjent med Amedia og har alltid sagt at hvis Varden, eller andre aviser i Amedia-systemet skulle selges, så ville vi se på muligheten for å kjøpe opp. Dette har vi i styret drøftet godt sammen med administrerende direktør og markedsdirektøren vår. Vi ser på oppkjøpet som en god mulighet til å øke våre aktiviteter i våre kjerneområder, påpeker han videre.

— Hva ligger i det?

— I tillegg til å eie flere aviser, har vi også omfattende trykkeriaktivitet i Agderposten. Selve trykkavtalen blir hos Amedia de første årene, men deretter vil det bli aktuelt å trykke Varden i Arendal, forklarer Sijthoff.

— Hva med annonsemarkedet?

— Vi kan nok snakke om synergieffekt på annonser også, men vi har ikke gått mer i detalj på det ennå. Nå skal vi møte ledelsen i Varden og diskutere dette nærmere, forklarer styrelederen i Agderposten.

Administrerende direktør i Agderposten, Nils K. Gauslaa, er svært fornøyd med oppkjøpet.

– Vi har vært gode naboer gjennom mange år. Varden og Agderposten opererer i lignende markeder, og vi har mye å tilføre hverandre på kort og lang sikt. Vi kjenner Varden som et meget kompetent og konkurransedyktig mediehus, sier Gauslaa til Agderposten.

Agderposten faksmilie 05. oktober 2012.

Ansvarlig redaktør i Varden, Lars Kise, sier oppkjøpet ble svært godt mottatt av de ansatte i avisa.— For oss er dette en veldig god nyhet. Nå har vi fått en eier som er en seriøs medieaktør og som har mange likhetstrekk med oss. Jeg tror vi skal kunne dra god nytte av hverandre, forklarer Kise.

Han påpeker at de ansatte i Varden har levd i et vakuum det siste året.

— Fremtiden vår har vært litt uviss, men nå vet vi at vi har fått en eier som er opptatt av å levere god journalistikk og som vet at det å lage god journalistikk, det koster. Dette trygger arbeidsplassene våre, sier Kise.

Avtalen mellom Amedia AS og Agderposten Medier AS kommer bare tre måneder etter at Konkurransetilsynet i slutten av juni vedtok å godkjenne A-pressens kjøp av Edda Media-konsernet under forutsetning av at Varden ble solgt. I august fattet Medietilsynet et lignende vedtak.

– Amedia er glad for å ha kommet til enighet med Agderposten om kjøp av Varden. Agderposten er en publisistisk virksomhet med solide tradisjoner som borger for at Varden får et godt og stabilt eierskap. Dette er en god løsning for alle parter, sier konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i Amedia.

I juni i år ble det kjent at Agderposten også blir medeier i lokalavisa Demokraten i Fredrikstad.