OSLO : KrF har i helga gjort det historiske vedtak å åpne for regjeringssamtaler med Frp etter valget i 2013. Før valget i 2009, var dette helt utenkelig, og nestleder Dagrun Eriksen var blant dem i partiet som åpnet for samarbeid med Arbeiderpartiet. Nå har hun ledet partiets strategiarbeid, et arbeid som endte opp med det historiske vedtak om å åpne for samtaler med Frp etter valget i 2013. I dette intervjuet forklarer hun hvordan denne glideflukten har vært mulig. Samtidig er det helt klart at Dagrun fortsatt er svært usikker på om det blir et regjeringssamarbeid med Frp. Hun er blant dem i partiet som er glad for at det i uttalelsen fra landsstyret står klart at det er lite sannsynlig at KrF vil inngå et regjeringssamarbeid med Frp.

Mer åpne for Frp

Andre krefter i partiet, som stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-Agder, og fylkesleder i Vest-Agder og utfordrer i nominasjonskampen Hans Fredrik Grøvan, er mer åpne for et tettere samarbeid med Frp. Ropstad er klar på at det er på tide å ansvarliggjøre partiet, og det gjør man best ved å plassere Frp rundt kongens bord.

— Det viktigste er at vi går til valg på at Norge trenger en ny regjering, og jeg håper på en sentrum/Høyre-regjering med H, KrF og V, sier Dagrun Eriksen.

— Det viktigste for meg var at vi fikk et klart vedtak i partiet som sikrer at vi får en ny regjering etter valget i 2013. Vedtaket KrF fattet i helgen er svært lik vedtaket Venstre fattet på sitt landsmøte i vår.

Ikke Siv Jensen

— Er vedtaket en konsekvens av valget i 2009, eller er Frp blitt mer spiselig?

— Jeg vet ikke om noe av det er riktig, noe av det er kanskje en konsekvens av valgkampen i 2009. Jeg opplever at velgerne ønsker et konstruktivt KrF, det opplevde de ikke i 2009. Det er andre premisser som har endret seg som er minst like viktige, sier Eriksen.

— Den ene er at valget i 2009 sto mellom Jens eller Jensen. Et skifte den gang var umulig, for statsministerkandidatene den gangen var Jens eller Jensen. Det er ikke tilfelle nå. Nå er det Erna eller Jens. Det handler ikke om at noen partier har flyttet seg politisk, men man har gjort seg noen erfaringer fra det vi opplevde i 2009. — Så er det noen forutsetninger som har endret seg de siste tre årene. De i KrF der hjertet kanskje banker noe mer til venstre enn høyre, ser også at Jens er sliten. Det er åtte år, og vi har sett politiske områder som overhodet ikke har handlet om invitasjon til oss. Invitasjonene fra Jens kommer bare når de får panikk for at vi ikke bare skal ta tribuneplassen. Det tror jeg har vært med på å bidra til vedtaket, sier Eriksen

— Du lever godt med dette vedtaket fordi du opplever at Jens Stoltenberg har gått motsatt vei av det du ønsket for fire år siden?

— Ja, jeg har jo til og med vært offentlig ute og sagt: Fri til oss. Og der har jeg ikke fått mye igjen, sier Eriksen og ler.

Ap dreier mot venstre

— Har Ap støtt KrF fra seg?

— Ja, Ap har i de siste åtte årene gått i en mer sosialistisk retning. SV har i flere saker hatt stor innflytelse, og det ble toppet for få uker siden med eggdonasjonsaken. På område etter område, som er viktig for KrF, har regjeringens politikk gått feil vei. På store områder har Ap fjernet seg fra en sentrum-venstre posisjon, mens jeg opplever at Høyre har dreiet fra mer blått til sentrum-høyre. Jo større de er blitt, jo mer dreier de mot sentrum.

— Jeg vet enkelte tenker at jeg ønsker at jeg egentlig skulle vært i Ap, men nei, jeg er i KrF, jeg er i sentrum av norsk politikk. Jeg vil ha en Jens eller Erna som går mot sentrum, det gjør at det blir mulig for meg å få sentrumspolitikk og KrF-politikk igjennom. Derfor ser jeg nå at en sentrum-Høyre-regjering vil være å foretrekke, avslutter Eriksen