ARENDAL: Statsadvokat Dennis Danielsen la mandag ned påstand om at 35-åringen dømmes til 16 års fengsel for drapet av fostermoren Bjørg Kjær i fjor sommer.

Danielsen mener 35-åringen var tilregnelig på gjerningstidspunktet, slik de sakkyndig rettspsykiaterne har konkludert med.

— Alt annet enn å bli kjent utilregnelig er uten betydning for min klient. Hans ønske er å bli ilagt tvungent psykisk helsevern, sa 35-åringens forsvarer Sigurd Klomsæt i sin prosedyre.

Opp til retten

Han la vekt på tvilen som de sakkyndige har gjort rede for i sin rapport.

— De har tilkjennegitt en sterk tvil om tilregnelighetsspørsmålet. Tvilen må komme den tiltalte til gode, sa Klomsæt.

Det blir nå opp til retten å avgjøre om den tiltalte faktisk var psykotisk under drapet. Aktor ba i sin prosedyre om at 35-åringen dømmes til tvungent psykisk helsevern, dersom retten kommer frem til at 35-åringen var utilregnelig.

Ble ikke undersøkt

Aktor Danielsen mente tvilen ikke er nok til å kunne erklære 35-åringen utilregnelig. Klomsæt er uenig.

— 35-åringen ble ikke undersøkt av kompetent fagpersonell den aktuelle kvelden 17. juli eller morgenen etter. Da er man tvunget til å følge de regler om bevisbyrde som gjelder, sa Klomsæt.

Den drapstiltalte 35-åringen var under tvangsmedisinering i perioden før drapet. Behandlingen gikk blant annet ut på at 35-åringen fikk en sprøyte med antipsykotisk medisin hver 14. dag.

— Han var i slutten av denne 14. dagersperioden da drapet skjedde. 18. juli fikk han en sprøyte i Arendal fengsel, sa Klomsæt.

- 19-åring uten motiv

35-åringen har erkjent å ha drept fostermoren i hennes eget hjem i Tvedestrand. Han fortalte i retten at han mislikte 57-åringen sterkt og hadde tenkt på å drepe henne i lengre tid.

Sammen med ham drapskvelden var en 19-årig bekjent, som også er tiltalt for overlagt drap.

19-åringens forsvarer, Ole Joakim Devold, la i sin prosedyre vekt på at 19-åringen ikke hadde noe motiv for drapshandlingen.

— Han traff avdøde for første gang denne kvelden. Han hadde ikke noe motiv for å skade henne, sa Devold, som la ned påstand om at 19-åringen frifinnes.

- Hadde ikke noe valg

Mannen har erkjent å ha slått 57-åringen en gang med en øks. Han hevder at han gjorde dette fordi han fryktet av 35-åringen ville angripe ham i stedet for fostermoren.

— Han følte at han ikke hadde noe valg. Enten var det ham, eller så var det avdøde, sa Devold.

Devold mener det foreligger en rekke formildende omstendigheter dersom retten kommer frem til at 19-åringen er skyldig etter tiltalen.

— Voldsutøvelsen til min klient var relativt beskjeden i forhold til 35-åringens. Aktors straffeforslag er alt for høyt og bør etter min mening ligge nærmere ti år, sa Devold.

Oppreisningserstatning

57-åringens fosterdatter - og 35-åringens biologiske søster - har krevd 250.000 kroner i oppreisningserstatning fra de to gjerningsmennene.

Sigurd Klomsæt opplyste i retten at 35-åringen ikke motsetter seg kravet. Devold motsatte seg kravet, med begrunnelse i at fosterbarn ikke er omtalt i skadeerstatningsloven.

— Det er ikke hjemmel i loven til å kreve oppreisning fra min klient. Han må derfor frifinnes fra erstatningskravet, sa Devold.