KRISTIANSAND: — Årsaken er det enkle ordet inkubasjonstid, det må folk få inn i hodet. Enkelte sykdommer kan du bære på i to uker uten å vite at du er syk. Du klarer ikke å begrense disse vanlige sykdommene ved å holde barna hjemme fra barnehagen, sier Dagfinn Haarr, smittevernlege i Kristiansand.

I Folkehelseinstituttets informasjon om syke i barnehager, står det også klart at strenge regler for å stenge syke barn ute fra barnehagen har svært begrenset effekt. Noen barnehager opererer med karantenetid på flere dager etter feber eller magesjau. Helt unødvendig, ifølge Haarr.

— Du kan for eksempel smitte alle med vannkopper lenge før du aner at du er syk. Det er kjempesmittsomt, og isolasjon hjelper ingenting på smitten, sier Haarr.

HJELPER: God hygiene reduserer sykdomstilfellene i barnehagene. Å holde barna hjemme hjelper ikke like godt. Foto: Torstein Øen

Mer robuste

Ifølge Folkehelseinstituttet er små barn i barnehage dobbelt så utsatt som andre barn for forkjølelse, hals-, og ørebetennelse. Mage— og tarminfeksjoner er tre ganger så vanlig blant barnehagebarn. Haarr mener sykdommene kan ha en positiv effekt for barna senere i livet.

— Det er ikke vitenskapelig bevist, men det kan tenkes at barn som utsettes for milde sykdommer i ung alder får mindre allergi. Tidligere har det vært sagt at økningen i antall allergikere kan skyldes sterile oppvekstmiljø. Barn som har vært utsatt for slike ufarlige sykdommer kan få et mer robust immunsystem, sier Haarr.

- Men er det sunt for barn å ha mye ørebetennelse for eksempel?

— Jeg er vokst opp med ørebetennelse uten å ha gått i barnehage. Det er selvsagt ikke godt for barn å være syke. Men de milde sykdommene gir ingen senvirkninger, selv ikke hyppig ørebetennelse, sier Haarr.

Dyrt å være hjemme

Smittevernlegens egne råd til barnehager er stort sett i tråd med anbefalingene fra Folkehelseinstituttet. De kan i korte trekk oppsummeres slik: Friske barn kan gå i barnehagen. Syke barn må holdes hjemme.

— Hos Folkehelseinstituttet står det at barn skal holdes hjemme 48 timer etter oppkast eller diaré. Der er vi litt lempelige, og sier at barnet kan komme i barnehagen etter 24 timer hvis det ellers er helt friskt. Samfunnsøkonomisk er det svært kostbart hvis foreldrene skal være hjemme en ekstra dag med et helt friskt barn, sier Haarr.

Klager på andre foreldre

Han mener heller ikke at feber er et absolutt tegn på at barnet må være hjemme.

— Er ungen sprek, kan han eller hun være i barnehagen, selv med litt feber. Her er det viktig å bruke skjønn og tenke på barnets beste. Et barn med øyekatarr skal ikke være hjemme hvis det ellers er friskt. Et slakt barn, selv uten feber, bør få være hjemme, mener Haarr.- Hender det barnehager har strengere regler enn det du anbefaler?

— Ja. Av og til får jeg henvendelser fra foreldre der barnehager kjører et strengere løp. Det gjelder spesielt i forhold til øyekatarr. Ofte er det noen foreldre som krever strengere regler. De klager på at andre foreldre sender ungene sine i barnehagen, for eksempel med øyekatarr, sier Haarr.

Lite syke på Andungen

I Andungen barnehage på Andøya er ikke sykdom et stort problem. Her vasker de bort forkjølelse og andre sykdommer.

— Vi vasker hendene fordi vi ikke skal bli syke. Jeg har vært syk, men det er lenge siden nå, sier Leander Berhus (5), like etter håndvasken i Andungen barnehage.

Hygiene: Barnehagestyrer Ann-Kristin Nilsen mener mye oppmerksomhet rundt håndvask, renhold og desinfisering begrenser sykdomsutbrudd ved barnehagen. Foto: Torstein Øen

— Vi er opptatt av barns beste og foreldrenes beste. Syke barn som smitter vil vi ikke ha her. Men når de er friske, vil vi gjerne ha dem tilbake, sier Ann-Kristin Nilsen , styrer i Andungen barnehage.

Teller ikke timer

Her har de strenge regler og god erfaring med hygienetiltak som håndvask og desinfisering av leker. Men de har ikke firkantede regler for hvor lenge barna må holde seg hjemme.

— Når barna har hatt omgangssyke, sier vi at de må kunne ta til seg mat og holde på den. Vi teller ikke timer, for det er så individuelt for hvert barn når de er friske. Det viktigste er god dialog med foreldrene, sier Nilsen.

Høsten og våren er høysesong for sykdommer også her. Men barnehagen har lite sykefravær.

— Vi har lite omgangssyke og smittsomme sykdommer. Hvis et barn får omgangssyke, iler vi til og desinfiserer og isolerer barnet fra de andre. Slik har vi unngått store utbrudd, sier Nilsen.

Både barn og voksne som begynner i barnehagen for første gang blir mer syke.

— Men vi merker at både barn og voksne blir mer motstandsdyktige etter en stund. Men det er helt typisk at barn og voksne må gjennom litt sykdom før de tåler alt som går her, sier Nilsen.

Hvilke regler har din barnehage for når ungene må være hjemme? Tips journalist Mari Horve Reite: mari.horve.reite@fvn.no