Langt hopp: Atle Aasen er anleggsrørlegger for Repstad Anlegg AS på Vågsbygdveien. I november reiser han til Antarktis for å holde forskningsstasjonen Troll i drift i ett år. Foto: Anne Smith Lorentz
Teamet på Svalbard: De seks overvintrerne har nylig hatt 14 dager med feltkurs på Svalbard.?Det var veldig spennende. Det var første gang jeg traff de fem andre, og alle var veldig hyggelige, forteller Atle Aasen (nede t.v.). De andre i teamet er: Lars Dahle, Kent Ove Boli, Geir Ove Fløan, Eystein Sæthor og Hallgeir Kvemberg.
Troll: Forskningsstasjonen Troll ligger i Dronning Maud Land. Atle Aasen skal med fem andre sørge for at stasjonen er operativ over vinteren. På sommeren kommer forskere som driver med klimaforskning, glasiologi, studier av drivhusgasser, luftkvalitet, miljøgifter, UV stråling, meteorologi og ornitologi. Foto: Tronstad, Stein

KRISTIANSAND: — Jeg bestemte meg for å si ja til alt. Da jeg fikk en jobbannonse videresendt fra min fetter, måtte jeg søke. Jeg var på intervju i vår, og fikk jobben, sier Atle Aasen.

Jobben han snakker om

Intervjuet: Da Atle Aasen var på intervju ble han spurt om han hadde arktisk erfaring. Sørlendingen var rimelig langt fra å svare ja på det, men personligheten hans og faglig dyktighet gjorde at rørleggeren likevel fikk jobben som driftstekniker i Antarktis. Foto: Anne Smith Lorentz

ligger i Antarktis, i underkant av 15.000 kilometer unna hjembyen. Der skal rørleggeren sammen med fem andre, en mekaniker, en elektriker, en kokk, en lege og en datakyndig, drifte forskningsstasjonen Troll over vinteren.

Åtte måneder aleine

— Det blir et eventyr. Vannvittig gøy. Det blir også en stor utfordring for meg personlig. Vi har tilgang til internett og telefon, men vi treffer ingen andre mennesker på åtte måneder, forteller 27-åringen. Nå jobber han som anleggsrørlegger for Repstad på Vågsbygdveien. Fra november og i ett år fremover skal han være driftstekniker i Antarktis.

Nå er det vår, og gjennom sommeren vil det være rundt 60 mennesker stasjonert på Troll som vil drive med forskning og miljøovervåkning. Når vinteren kommer sitter seks personer igjen. Da er det avgjørende at de kommer overens.

Personligheten

— Det faglige er selvfølgelig viktig, men hvordan de fungerer sammen, helt alene er vel så viktig. Vi må finne personligheter som passer sammen, og der gjorde Atle et godt inntrykk, forklarer Ken Pedersen på telefon fra Tromsø. Operasjonslederen fra Norsk Polarinstitutt har vært med i utvelgelsen av overvintringsteamet.

— Han er sørlending. Omgjengelig og ydmyk. Det er viktig å tolerere at ikke alle tenker som deg selv, sier Pedersen.

Mammas savn

Sørlandsvinter og slaps blir byttet bort med ned mot 60 effektive minusgrader og orkaner. Rørene på Vågsbygdveien blir byttet ut med varmeanlegg, vann og avløpsrør på brakkeriggen i Antarktis. Han får en ny familie, langt borte fra foreldre og venner.

— Min mor er bekymret, og jeg skjønner det. Men de fleste sier jeg bare må kjøre på. Jeg er fri og frank, har ingen forpliktelser. Dette er en "once in a lifetime"-opplevelse, sier kristiansanderen.