OSLO: — Situasjonen er uholdbar. Dette går ut over både leger og pasienter, sier Ropstad.

— Vi kan ikke ha tilstander der leger må jobbe nesten et døgn i strekk, for så å skulle gjennomføre livsviktige og krevende operasjoner, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Fredag leste han Fædrelandsvennens oppslag om Arbeidstilsynet som griper inn overfor Sørlandet sykehus, og ønsker en prinsippavklaring om overtidsbruk og hviletidsbestemmelser for norske sykehusleger.

Nå skriver Ropstad brev til helseminister Anne Grethe Strøm-Erichsen og krever svar på hva hun vil gjøre for å sikre både legene og pasientenes interesser i denne saken.

HELSEMINISTER: Anne-Grethe Strøm-Erichsen Foto: S rb , Krister

Pasientsikkerhet

— Jeg skal kreve svar på hva hun konkret gjør for å løse opp i problemet. Vi har utfordringer med pasientsikkerhet og med legenes arbeidssituasjon, som i en del tilfeller ikke er holdbar. Dette har statsråden det øverste ansvaret for, sier Ropstad.

Han viser til studier fra blant andre steder Pennsylvania og fra Toronto, som viser en sammenheng mellom økning i feilbehandlinger og pasientskader og lange arbeidsøkter for leger.

— Vi trenger mer kunnskap om dette i Norge, men det er ikke vanskelig å se for seg at også her til lands øker risikoen for feil når arbeidsbyrden for legene blir ekstra stor.

KrF har tidligere tatt til orde for en slags medisinsk havarikommisjon for å undersøke årsakene til de feilene som begås på norske sykehus.

— Får vi på plass dette, vil vi få mer konkret kunnskap om sammenhengene feilene skjer i.

Politisk utfordring

Kjell Ingolf Ropstad har respekt for at Spekter mener Arbeidstilsynet i brevet til Sørlandet Sykehus griper inn i de forhandlede avtalene i arbeidslivet. Likevel er han glad Arbeidstilsynet har tatt opp saken.

— Dette er aller mest en politisk utfordring. Vi som politikere må klargjøre hvordan loven skal være og når unntakene fra arbeidsmiljøloven eventuelt trer inn. Det er meget spesielt at de rødgrønne partiene på den ene siden aksepterer denne praksisen, og samtidig kaller arbeidsmiljøloven for "hellig".

Legens familieliv

I tillegg til sikkerheten for pasientene, er Ropstad opptatt av at legene ved sykehusene skal ha bedre anledning til å leve et normalt familieliv.

— Det må være mulig å kombinere familie- og arbeidsliv. I dag er det ikke nesten mulig å arbeide på sykehus og samtidig være til stede hjemme. Resultatet er at unge leger må slutte, og arbeide andre steder i stedet. Jeg fikk en slik henvendelse nå nettopp, fra en ung lege som følte han ikke lenger kunne klare arbeidspresset på et sykehus. Det er en viktig utfordring, når vi også vet hvordan rekruttering er et problem, sier Ropstad.

Kan havne i retten

Arbeidstilsynets varslede pålegg overfor Sørlandet Sykehus om arbeidstid og overtid, kan i verste fall bli mat for rettsvesenet.

Arbeidstilsynet varslet i Fædrelandsvennen fredag at saken om overtid og hviletid blant leger på Sørlandet Sykehus kan bli brukt til å skape presedens for andre helseforetak. Tilsynet krever en innskjerping av praksis med individuelt samtykke til overtid, og har varslet et pålegg om hviletid på 11 timer i døgnet for legene.

Dersom sykehuset i sitt svar til tilsynet 1. oktober ikke legger fram en plan for å møte disse vernekravene fra arbeidsmiljøloven, kan Arbeidstilsynet fatte vedtak om pålegg som følges av bøter. Men både Legeforeningen og arbeidsgiverforeningen Spekter er fornøyde med dagens ordning, som innebærer vide unntak fra arbeidsmiljøloven for legene.

— Hva skjer dersom et sykehus rett og slett ikke ønsker å etterkomme alle varslede pålegg fra Arbeidstilsynet?

— Da oppstår den situasjonen at tilsynet må fatte vedtak med de tvangsmidlene de har. Altså et vedtak, fulgt av bøter som trer inn etter en viss tidsfrist. Dette kan være dagbøter eller månedlige bøter som ilegges inntil et avvik er lukket, sier professor i arbeidsrett Stein Evju ved Institutt for privatrett på Universitetet i Oslo.

Den andre muligheten Arbeidstilsynet har, er å stenge arbeidsplasser som ikke følger reglene, noe som anses som lite aktuelt når det gjelder et sykehus.

— Bøter løser kanskje ikke problemet?

— Nei, men om en slik sak kommer dithen, og helseforetaket eller arbeidsgiverorganisasjonen mener at Arbeidstilsynet har gått ut over sin kompetanse, så er det å saksøke staten den muligheten som gjenstår. Helseforetakene er selvstensige rettssubjekter, og har anledning til det.