I en kronikk i dagens avis tar administrerende direktør i Oxford Research, Harald Furre, til orde for det samme. Han mener en felles stiftelse vil få større slagkraft i regionen.

— Å slå sammen stiftelsene er et godt og konstruktivt forslag og ett av flere alternativer vi vurderer. Det ligger også i saksdokumentene som skal drøftes på Cultivas styremøte førstkommende tirsdag, sier administrerende direktør i Cultiva, Erling Valvik.

Mannen som i sin tid var med på å opprette Cultiva, en stiftelse først og fremst rettet mot kulturmiljøet i Kristiansand, har lekt med tanken på å slå sammen stiftelsene en god stund. For mens Cultiva ligger nede med brukket rygg og kun har smuler igjen på bordet, har Sørlandets Kompetansefond, en stiftelse rettet mot hele næringslivet i Vest-Agder, langt større bufferkapital og økonomiske muskler.

Må handle

— Formålene til de to stiftelsene er jo det samme, nemlig å sikre arbeidsplasser og gode levekår. De springer jo ut fra den samme ideen. At det ble to stiftelser, og ikke en, da de ble etablert, skyldtes den konkrete situasjonen vi var oppe i der og da, påpeker Valvik.

Også Harald Furre er for en sammenslåing. Om det var han eller Valvik som fikk ideen først, vites ikke, men Furre har regnet seg fram til at en samlet pengesekk ville kunne delt ut mellom 80–100 millioner kroner i året til kultur- og kunnskapsprosjekter.

Gabrielsen lunken

— Når man har så like stiftelser, den ene med kompetanse som redskap, den andre med kultur, er det mange gode faglige argumenter for at de skal styres og administreres gjennom samme stiftelse. Når man i tillegg kan få en økonomisk gevinst ved å gjøre det, har du enda bedre argument. Vi er nødt til å tenke nye alternativer med Cultiva på god vei inn i møllposen. Kanskje løsningen har vært foran øynene våre hele tiden, sier han.

Furre jobbet tett med Cultiva da stiftelsens nye strategi ble meislet, og sier ideen oppstod i denne prosessen.

— Mange vil kanskje frykte at en sammenslåing av de to stiftelsene vil føre til at Kristiansand får enda mer av pengekaka, men det aller meste av midlene kompetansefondet allerede har delt ut, har havnet i Kristiansand. I dag stiller kompetansefondet høye, faglige krav for å få tildelt midler, noe som kanskje ville endret seg ved opprettelsen av en felles stiftelse. I tillegg ville det trolig skapt større variasjon i prosjektene, mener Furre.

Styreleder i Cultiva, Ansgar Gabrielsen, er på sin side mer avmålt til å slå sammen de to stiftelsene.

— Det var en grunn til at det ble to stiftelser i utgangspunktet, om den årsaken er borte nå, vet vi ikke. Nå skal vi først og fremst håndtere den akutte situasjonen vi er i, dernest skal vi se på hvordan vi kan omlegge forvaltningen av kapitalbasen vår. Det finnes alternativer til fusjon som etter mitt skjønn er minst like gode, sier han.

Se synspunkt side 9, del 2