KRISTIANSAND: Flere hundre personer er med i den såkalte Frihetsflåten som skal levere blant annet nødhjelp og bygningsmaterialer til Gazastripen.

Alf Holmelid. Foto: Lars Hoen

I fjor høst ble Holmelid, som representerer Vest-Agder i Stortinget, spurt om han kunne tenke seg å bli med.– Jeg ble spurt, men siden det var midt i innspurten for Stortinget så ble det ingenting av. Det var en del aktivister i SU som spurte meg tidlig i prosessen, men jeg var klar over at det ville kollidere med blant annet landsbruksoppgjøret, sier Holmelid til fvn.no.

LES OGSÅ: Massiv fordømmelse av blodig konvoiaksjon

LES OGSÅ: Ingen kontakt med nordmenn på Gaza-skip

Tidligere i dag ble det kjent at 19 personer skal ha blitt drept da Israel bordet konvoien i internasjonalt farvann. Israelske militære har bekreftet at minst ti er døde.

”Jeg synes at det er helt fryktelig, det er vanskelig å bruke sterke nok ord

Alf Holmelid, politiker (SV)– Jeg synes at det er helt fryktelig, det er vanskelig å bruke sterke nok ord. At sivile blir drept i internasjonalt farvann under et veldedig oppdrag er fryktelig. Om andre nasjoner hadde gjort det samme så ville det ført til internasjonale reaksjoner, sier Holmelid.

Ifølge AFP hevder de israelske militære at de ble angrepet med kniver og stokker da de bordet skipet. Free Gaza Movement, som står bak konvoien, hevder at aktivistene ble angrepet mens de lå og sov. De skal dessuten ha vært ubevæpnet.

Holmelid mener at drapene bør få konsekvenser.

– De bør manne seg opp og vise det med handling mot Israel. Målrettede sanksjoner må ramme statsapparatet og ikke enkeltinnbyggerne. Hva ville skjedd om et arabisk land hadde gjort det samme, spør Holmelid.