AGDER/OSLO: Vest-Agder er et av fylkene som skiller seg negativt ut når det gjelder betalingsdyktighet i forbindelse med betaling av studiegjeld i Lånekassen.

Det skriver Lånekassen i en pressemelding.

Sammen med ti andre fylker kommer Vest-Agder negativt ut når det gjelder forhold som betaligsutsettelse, rentefritak, purringer og inkassosaker.

Over 15.000 av Lånekassens tilbakebetalere bor i Vest-Agder. Disse skylder 2,2 milliarder kroner. I snitt skylder de over 139.000 kroner hver.

Over 3.400 kunder i Vest-Agder fikk purring i 2009. Nesten 600 kunder i Vest-Agder fikk renteutsettelse, over 2800 fikk betalingsutsettelse og over 1.000 var i 2009 registrert med inkassovarsler.

— Vet ikke årsaken

Alle disse forholdene gjør at Vest-Agder havner på listen over fylker med lavere studielånsbetalingsyktighet, ifølge pressemeldingen fra Lånekassen.

— Vi vet ikke årsaken til hvorfor betalingsevnen er slik den er i Vest-Agder. Det kan jo være forskjellige årsaker. Kanskje det er større arbeidsledighet? Vi vet ikke. Vår oppgave er å legge til rette for å tilbakebetale lån, sier Veslemøy Hagen, regiondirektør for Lånekassen for Sør-Vestlandet, til fvn.no.

- Er den enklere å ha betalingsproblemer i Lånekassen enn i en annen bank?

— Nei, det tror jeg ikke. Men vi har jo ordninger for ettergivelse hvis du er syk eller er utføretrygdet. Når det gjelder å kreve inn det kunder skylder, så arbeider vi profesjonelt på det området, sier Hagen.