SØGNE: Hver vinter blir folk på motorfarkoster oppdaget på islagte vann. Politiet er lei, og lover nå at folk som blir tatt vil bli anmeldt.

I ettermiddag ble flere ungdommer som kjørte bil på Tjomsevannet i Søgne stoppet av politiet.

– Vi fikk inn flere klager på ungdommer som villmannskjørte på Tjomsevannet. De kjørte bil blant barn og andre som var på vannet, opplyser operasjonsleder Jon Kvitne ved Agder politidistrikt.

— Var alene på isen

Fvn.no har vært i kontakt med en av personene som var med på iskjøringen. Han reagerer på måten saken blir fremstilt på.

— Da vi kjørte hadde sola gått ned, og det var bare oss som var på isen. Vi hadde vel aldri kjørt rundt der dersom det hadde vært barn på isen. Vi er bare noen stykker som vil ha det litt gøy, forteller den 26 år gamle mannen som ikke ønsker å stå frem med navn.

Han forteller at de var fire biler ute på isen.

— Vi hadde telefonkontakt med hverandre hele tiden, sånn at vi ikke kolliderte. Den siste halvtimen kjørte vi en og en bil. Vi vil jo ikke risikere noe, vi skulle bare ha det litt gøy, forteller 26-åringen.

Da politiet kom og ville ha dem vekk, forsvant den bilglade gjengen med en gang.

Straffbart

  • Politiet fortalte oss at det var straffbart å kjøre i faunaen. De ga oss en advarsel og da dro vi med en gang, forteller 26-åringen.

– Politiet vil minne om at det er straffbart og farlig å kjøre på isen. Det kan komme i konflikt med folk på skøyter og barns lek, sier politibetjent ved Søgne og Songdalen lensmannskontor, Jan Eikeland, til fvn.no.Resultatet for isbilistenes kjøretur kan ifølge Eikeland bli bøter på flere tusen kroner, i tillegg til at man risikerer og kjøre gjennom isen.

– Bøtene varierer fra sak til sak i forhold til graden av fare for seg selv og andre, sier jourhavende jurist i Agder politidistrikt, Hilde Almåsstø, til fvn.no. Dersom iskjøringen fører til redningsaksjoner kan det være med å påvirke bøtesatsene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arkivfoto: Ingolf Stokkeland. Foto: Ingolf Stokkeland

Risikerer avkorting

I fjor skrev fvn.no om problematikken knyttet til kjøring på islagte vann. Forsikringsbransjen sa den gang at ansvarsforsikringen uansett vil gjelde ved skader på andre personer, men at skader på egen bil i mange tilfeller ikke vil dekkes.

– Ansvarsforsikringen gjelder uansett. Om andre personer påføres skader så vil de få dekket det gjennom forsikringen, men vi vil vurdere å søke regress, sa informasjonsdirektør i If, Jack Frostad.

– Det vil jo oftest være snakk om grov uaktsomhet og sannsynligheten for avkorting i forsikringen er stor. Enten man kolliderer på isen eller faller gjennom så vil avkortingen bli fra noen prosent og i enkelte tilfeller helt opp til hundre prosent, sa informasjonsrådgiver Bjarne Aani Rysstad.