Foto: Tore André Baardsen

BUSKERUD/AGDER:

I Buskerud er for første gang lederen av KrFU vraket til KrFs landsmøte. Og det mener KrFU-leder Hanne-Marie Eriksen Pedersen skyldes at hun er lesbisk. Hun hadde gledet seg til å delta på landsmøtet, men tenker nå sitt om hvorfor hun ikke får muligheten. Mandag kveld skapte denne saken nasjonale overskrifter.

Blant Eriksen Pedersens venner i partiet snakkes det om at hun ikke er ønsket fordi hun er lesbisk, og de sier at det er betydelig vanskeligere å være homofil i KrF enn i andre partier.

Hanne Marie Eriksen-Pedersen sto åpent fram som lesbisk for to år siden, nettopp for å vise hvor åpent og inkluderende KrF er. Nå er hun ikke helt sikker på det lenger.

— Homofile velkommen

KrF er blant Sørlandets største partier. Tidligere leder i KrFU og stortingsrepresentant for Aust-Agder KrF, Kjell Ingolf Ropstad, sier dette ikke er en grei sak.

— Det er trist hvis denne saken skaper inntrykk av at homofili er et hinder for medlemmer i KrF, for sånn skal det bare ikke være. Homofili skal ikke være noe hinder for deltakelse i KrF, sier han til fvn.no og legger til:

— Homofile og lesbiske skal være like velkommen som alle andre i KrF. De skal få verv eller miste verv akkurat som andre, uavhengig av sin seksuelle legning.

Ropstad sier han ikke kjenner til hvorfor Eriksen Pedersen ble vraket til landsmøtet. Han synes det er ille hvis årsaken er hennes legning. Samtidig synes han det er helt greit at hun blir vraket hvis hun ikke har tillit.

— Hanne-Marie Eriksen Pedersen er åpent uenig med KrFs syn på ekteskapsloven. Det må hun gjerne være, men det er ikke unaturlig at flere reagerer på det og mister tillit til henne, sier han.

— Hva mener du nå?

— Det er klart at tillit og tillitsverv ikke kan kreves, det er noe man blir gitt. Hvis en politiker er offentlig dypt uenig i deler av et partis politikk, er det naturlig at tilliten til vedkommende minker. Man kan ikke kreve plass på landsmøtet, man velges til det. Men det er et hav av forskjell på å vrake noen fordi man er uenig med dem, eller på grunn av legningen deres. Folk skal gis tillit og miste tillit helt uavhengig av seksuell legning, sier Ropstad.

Flere ansatte

Han sier flere ansatte og tillitsvalgte i KrF er homofile, og han forutsetter at det ikke er problematisk for noen i partiet.