KRISTIANSAND: — Jeg pleier alltid å rydde etter meg på selveste julaften. Det er en tradisjon jeg har, sier juletreselger Helge Pettersen.

Sammen med sønnen, Martin, har han lempet hengeren full av trærne som ikke fikk plass i et hjem denne jula.

Juletreselger Helge Pettersen. Martin foran. Foto: Kristin Ellefsen

— De havner rett i skogen hjemme på Tofteland går. Der blir de til nye juletrær etter hvert, sier Pettersen. - Hans synes det er litt vemodig å plukke sammen juletrærne etter to uker med torvsag.

— Det hender det kommer noen slengere på selve julaften og skal ha tre. Men det var flere før, sier Pettersen før han setter kursen mot Søgne.

Peker på juleposen

Øystein Tjeldnes. Foto: Kristin Ellefsen

— Ut på Torvet kommer en rimelig fornøyd kar med et smil rundt munnen. - Fant den i siste den i den siste butikken jeg besøkte, sier Øystein Tjeldnes muntert og peker på posen.

— Inni der ligger et eksemplar av Henrik Syses ”Om å tro”.

— Jeg tror jeg besøkte fem bokhandlere før jeg fikk fatt i det siste eksemplaret på Ark borti gata her. Jeg var visst ikke den eneste som vill ha den til jul, for mannen bak meg i køen mumlet noe om at ”den skulle han også ha”, sier Tjeldnes.

— Nå bærer det hjem til julemiddag på Lahelle og et familiemedlem som kan glede seg til å få litt god litteratur å bryne seg på i jula.

— Klokka har passert 12. Frelsesarmeens korpsleder Gunnar Eide er i ferd med å pakke ned julegryta. I år har den brakt inn mer enn noen sinne.

Jevn strøm av folk

Korpsleder Gunnar Eide sto den siste grytevakten før julefreden senket seg. Foto: Kristin Ellefsen

— Jeg pakker nå. Vi har sagt at vi skal stå til klokken 12 i dag. Det er en jevn strøm av folk som gir hele tiden, selv på julaften, sier …….- Selv mens korpslederen pakker sammen gryta er det folk som kommer bort og stikker sedler i gryta.

- Har du et spesielt forhold til denne gryta?

— Nei. Vi har faktisk to identiske gryter som vi bruker her i jula.Det jeg har et forhold til er folkene som kommer forbi og gir. Det blir mange hyggelige samtaler.

- Hva gjør du når julegryta er pakket bort?

— Da blir det å komme seg hjem og spise litt julemat. Kona har full kontroll på den. Deretter blir det gudstjeneste klokken 16, sier Gunnar Eide.

Noen har det travelt

Trafikken ut til Sørlandssenteret er behagelig på julaften etter klokka 12. Noen bilister har det likevel tydelig travlere enn andre.

Vegard Bruvatne hentet den siste julegaven like før stengetid. Foto: Kristin Ellefsen

— Det er den siste gaven, sier Vegard Brunvatne. - Han står i inngangen til XXL og prøver å få julepapiret til å sitte rundt den relativt store gaven han har kjøpt.

— Ikke skriv hva det er for da kan mottakeren få snusen i det, smiler Brunvatne.

— Et par minutter senere må han gi opp å få pakket inn presangen. Den får heller gjemmes et sted i huset.

- Du er lovlig sent ute. Kvart på ett?

- Det er etter bergningen. Jeg har ikke lyst å ha disse presangene liggende hjemme lenge. Enkelte kan jo snoke litt vel mye, sier Brunvatne.

Kassene stenges

Også på Jula tar de juleferie. Her stenger Richy Alexander Bøe dørene. Foto: Kristin Ellefsen

— Det spraker i høytaleranlegget på varehuset Jula som ligger på Avenyen i Sørlandsparken. Da er klokka ett og kassene stenges, sier stemmen.

Richy Alexander Bøe står klar med nøkkelen. Når han vrir den om, er det slutten på en lang og hektisk førjulstid.

  • Det blir lange dager med nedtelling på slutten. I dag har det vært slik at vi har telt ned timene, sier Bøe.

  • Så vrir han nøkkelen om. Klokka er ett. Det er jul. Også på Jula.

Er du ferdig med juleforberedelsene? Fortell om din jul i kommentarfeltet!