KALDT: Det er tøffe vintre i Romania, og Budien ligger ved foten av den transylvanske fjellkjeden. Diana Ramona bor med familien i et gammelt trekkfullt trehus bygget på tradisjonelt vis. Foto: Kjartan Bjelland
FAKSIMILE: Fædrelandsvennen 9. november 2012. Artikkelen utløste debatt om hvor vidt kommunen skulle hjelpe Diana Ramona med hjemreisen. Før saken ble behandlet, grep en anonym bonde i Randesund inn, og betalte hjemreisen av egen lomme.
gravid003.jpg Foto: Kjartan Bjelland
kart.ai
Kari Klingsheim i Frelsesarmeen tar farvel med Marinella. Foto: Tore-Andr Baardsen

BUDIENI/GORJ, ROMANIA: — Velkommen!

Bygget foran oss kunne vært hentet rett ut av Setesdalstunet på Vest-Agder museet. Den unge kvinnen som tar imot oss er iført skaut og langskjørt, og har struttende mage under genseren.

KALDT: Det er tøffe vintre i Romania, og Budien ligger ved foten av den transylvanske fjellkjeden. Diana Ramona bor med familien i et gammelt trekkfullt trehus bygget på tradisjonelt vis. Foto: Kjartan Bjelland

Vi er i landsbyen Budieni to mil øst for Targi Jiu i provinsen Gorj. Budieni er så liten at den ikke vises på de lokale veikartene.Men jenta kjenner vi igjen. Vi møtte Diana Ramona under Vesterveibrua i november. Da Fædrelandsvennen skrev om hennes ønske om å komme hjem til Romania før fødselen, utløste det reaksjoner, både for og imot. Men før kommunen rakk å behandle saken, engasjerte Dag Vige (V) og en anonym bonde i Randesund seg, og jenta fikk betalt reise hjem med private midler.

Avbrutt skolegang

Hun kalles Lori i familien sin. Diana Ramona er det navnet hun bruker overfor ikke-romfolk.

Diana har tigget på gaten i Kristiansand siden hun var 16. Etter norske regler er hun et barn, etter romfolkets skikker er hun mer enn stor nok. Rumensk lovgivning tillater også ekteskap ned i 16 års alder.

gravid003.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Hvor lenge har du gått på skole?- 8 år. Men det er ikke nok til å ta videre utdannelse eller få seg en ordentlig jobb, sier hun.

Reisingen har for begge to gått ut over muligheten til å fullføre skolegangen de har hatt muligheten til i Romania.

Tilbake

Ektemannen Alex har 6 års skolegang. Ingen av dem ser for seg noe annet liv de neste årene, enn å fortsette å reise til rikere land for å tigge.

Kari Klingsheim i Frelsesarmeen tar farvel med Marinella. Foto: Tore-Andr Baardsen

I sommer og høst opplevde de flere ganger ildspåsettelse av tingene da hadde samlet seg under Vesterveibrua. Noen ganger oppstod truende situasjoner.— Jeg er veldig takknemlig for den hjelpen vi fikk til å komme oss hjem. Det er her jeg vil føde, sier hun.

— Dere får et barn nå. Hva er planen videre?

— Vi kommer tilbake til Kristiansand før sommeren, sier Alex.

Planen er å ta med barnet, som da vil være et halvt år. Været vil i alle fall være mer behagelig enn hva det er nå.

Fødsel rundt nyttår

— Er dere ikke redde for å ha et barn med til Kristiansand, etter de angrepene og brannene dere har fortalt om?

— Jo, litt. Men se deg rundt her. Her er det ingen jobber, ingen inntektsmuligheter. Her er det ingenting. I Norge fins det litt inntekter og litt håp, sier Diana.

kart.ai

Moren hennes, Ofelia, var med på forrige opphold i Norge, og vil være med også neste gang.Selve fødselen som er ventet rundt nyttår gruer Diana Ramona seg litt til. Hun er liten, og legen har antydet behov for at fødselen skjer ved keisersnitt.

— Men det skal gå. Jeg har familien rundt meg nå, så vi klarer dette, sier hun.

Dro videre til Italia

Når Fædrelandsvennen skal besøke Târgu Jiu, ber flere lesere oss finne ut hvordan det gikk med Marinella Alecu, kvinnen som i november i fjor ble sendt hjem på kommunens regning for å føde i hjemlandet. Avtalen var at de ikke skulle returnere til Kristiansand.

Marinella bodde under Vesterveibrua, og tilhører også storfamilien Miclescu og Calderano.

— Jeg er på vei for å besøke henne. Hun er i Italia for tiden, med sin mann. De er mye der, sier Maria Miclescu.

— Hva gjør de i Italia?

— Det samme som før. Det er ikke så lett, vet du. Men de fikk en datter. Et vakkert barn.