ARENDAL: 21-åringen var tiltalt for å ha knivstukket Tom-Andre Fosseng Hansen fire ganger i Juskestredet i Grimstad natt til 26. juni i fjor. Fosseng Hansen ble, ifølge professor Kari Ormstad ved Rettsmedisinsk institutt, påført skader som uten adekvat behandling hadde stor risiko for dødelig utgang.

Aktor, statsadvokat Jostein Johannessen, mente at 21-åringen skulle dømmes for drapsforsøk til ubetinget fengsel i åtte år. Rette har ikke funnet bevist at knivstikkingen var et drapsforsøk, og har derfor «justert ned» knivstikkingen til en mildere bestemmelse i straffeloven.

Aust-Agder tingrett, som besto av tingrettsdommer Jan Atle Hansen samt meddommerne Terje Bjarne Nordal og Astrid Moen, har i sin avgjørelse vært spesielt opptatt av bevissituasjonen da knivstikkingen fant sted.

Det heter at retten har bygget sin avgjørelse på de ytre forhold til tiltaltes tankevirksomhet, idet det dreier seg om bevissthetsprosesser som ikke lar seg iaktta.

Dødsfølgen

«I så måte har det etter rettens oppfatning betydning at det utvilsomt dreier seg om en affekthandling, hvor tiltalte har truffet sin beslutning i løpet av svært kort tid, selv om dette på ingen måte utelukker forsett. Ut fra de strenge krav til bevis som gjelder i straffesaker, finner imidlertid ikke retten å kunne se bort fra at knivstikkene er påført fornærmede i en situasjon hvor både han og tiltalte har vært i bevegelse mot hverandre, og hvor kraften i tiltaltes tildragelser derfor ikke nødvendigvis fullt ut og alene er utslag av den kraft tiltalte la i knivstikkene. Retten viser herunder til vitne X om at fornærmede var sint, idet han returnerte til parkeringsplassen og møtte tiltalte på toppen av trappene», skriver retten. Det tilføyes at det imidlertid er rettens vurdering at det mangelfulle bevisbildet som knyttet seg til hvordan skadene ble påført, sammenholdt med den usikkerhet som i noen grad knytter seg til kraftanvendelsen, ikke gir et tilstrekkelig bevisgrunnlag for å kunne fastslå at 21-åringen forsto at knivstikkene kunne ha dødsfølge. Av den grunn frifinnes han for drapsforsøket.

Alvorlig legemsbeskadigelse

I forbindelse med straffeutmålingen har retten tatt utgangspunkt i at knivstikkingen dreier seg om en alvorlig legemsbeskadigelse som kunne fått livstruende konsekvenser. «Ved å stikke flere ganger i overkroppen på fornærmede må tiltaltes forsett anses å ha vært grensende mot dødsfølge, selv om retten ikke har funnet det tilstrekkelig godtgjort at forsettet omfattet en slik følge.

Retten viser til at det er vedtatt en skjerpet straffeutmåling i forbindelse med voldssaker, og at tre år er en passende straff. Det er da tatt hensyn til en erkjennelse som har gitt strafferabatt.

21-åringen er også dømt til å betale Tom-Andre Fosseng Hansen 95.000 kroner i erstatning. 10.000 kroner av erstatningen gjelder en tatovering som har blitt ødelagt. Fosseng-Hansen har i tillegg fått 80.000 kroner i oppreisningserstatning.

Det er foreløpig uklart om påtalemyndigheten vil anke dommen til lagmannsretten.