Matematikken bak er avansert, men kalkulatoren er såre enkel i bruk. Hvis du legger inn eggets omkrets, om du vil ha det bløtkokt eller hardkokt, om du tar det rett fra kjøleskapet og hvor mange meter over havet du befinner deg, kan kokekalkulatoren hjelpe deg å koke det perfekte egget.

Eggehjelperen ble først introdusert i 2009, men den gjør samme nytten nå som før. Kanskje spesielt rundt påsketider, når egg er en enda mer naturlig del av kostholdet og mange tar turen opp på påskefjellet.

For på fjellet gjelder andre regler enn nede i lavlandet.

Vannets kokepunkt forandrer seg nemlig etter hvert som du kommer høyere opp i fjellheimen. Er du på samme nivå som havet, så koker vannet ved 100 grader, men er du på en hytte 1500 meter over havet så koker det ved 95 grader.

Dette gir utslag i hvor lenge egget skal koke.

Selv om det bare dreier seg om sekunder, kan det utgjøre forskjellen på det perfekte og det mislykkede.

Kjemisk institutt har også lagt ut en del egginformasjon som kan være grei å vite. For eksempel hvordan du unngår at egget sprekker når du legger det oppi vannet.

Eggekokekalkulatoren finner du på Kjemisk institutt sine nettsider.

Har du noen smarte triks for å få til det perfekte bløtkokte eller hardkokte egget? Del dem med oss i kommentarfeltet nedenfor.

Foto: Scanpix