KRISTIANSAND: — Vi venter på julenatt. Vi venter på barnet som fødes, synger Barnegospel-koret av full røst i Vågsbygd kirke.

Alle er pyntet i sin fineste stas der de synger for mor og far, søster og bror, bestemor og bestefar.

- Skikkelig julestemning

Astrid Espegren har tre barn som skal synge i kirka i løpet av dagen. For henne betyr det mye å gå i kirka på selveste julaften.

JULESTEMNING: Det er i kirka Astrid Espegren får skikkelig julestemning. Julaften skulle hun høre på barna sine som skulle synge. Her er hun sammen med guttene sine Halvor (1) og Øyvind (4). Foto: Kristin Ellefsen

— Vi går vanligvis i denne kirka, men nå skal vi feire det jula virkelig handler om. Det er her vi får skikkelig julestemning, forteller hun når hun kommer inn kirkedøra med minstemann Halvor (1) trygt plassert i barnevogna.Storebror Øyvind (4) kommer løpende for å møte mor og bror. Han har nemlig øvd på sangene som skal synges under den første av to gudstjenester i Vågsbygd kirke. Han nikker sikkert på spørsmål om det greit å gå i kirka på julaften og om de skal synge mange fine sanger for menigheten.

På ski til gudstjenesten

Det er ingen tvil om at det var snøstorm dagen før den store dagen, for Vågsbygd og resten av Sørlandet er dekket av hvit julestemning. Trine Østervold tok like gjerne på seg skiene da hun skulle komme seg fra Lerkeveien ved Åsane skole og ned til kirka.

PÅ SKI TIL KIRKA: Trine Østervold benyttet seg gjerne av all snøen som falt, og tok på seg skiene til kirka på julaften. Foto: Kristin Ellefsen

— Jeg har bodd i Spania i åtte år, og kom hjem på tirsdag til hvit jul. Det er så fint med all denne snøen, sier hun blidt til Fædrelandsvennen.For Østervold er det en veldig fin tradisjon å gå i kirken på julaften.

— I kirka får man fram det viktige budskapet om kjærligheten, og at det ikke bare er pakker som er viktig, sier hun og ønsker en riktig god jul.

- Glade jul, hellige jul

Hun er tydeligvis ikke den eneste, for Vågsbygd kirke fylles snart opp av store og små som vil høre på Barnegospel og Minigospel som skal synge jula inn.

Kirkeklokkene ringer, og små barnekjoler og barneslips løper av sted for å finne fanget til mor eller far. Nå ringes julen inn.

— Glade jul, hellige jul! Engler daler ned i skjul, synger menigheten av full hals og den stemmen hver og en har.

- Mye energi

— Velkommen til dere, og riktig god jul, sier sogneprest Bjarte Våge til menigheten.

julegudstjeneste_005.jpg Foto: Kristin Ellefsen

— Her er det veldig mye energi i dag, og det kunne jeg ønske det var hver gang vi samles her, sier presten som gleder seg over en fullsatt kirke.Nå skal julen synges inn og julestemningen kan spre seg og varme opp vinterkalde kirkegjengere.

Barna entrer scenen og synger om snømenn og pepperkaker, og om Josef og Maria som dro hele veien til Betlehem. Der var det ikke rom, men de fikk bo i en liten stall, der Jesus-barnet ble født i en kald natt. En stjerne lyste vei, og gjetere og vismenn fant veien til det nyfødte barnet. Englene dalte ned i skjul og frydet seg over juleevangeliet.