SONGDALEN: Kommunestyret i Songdalen vedtok i forrige uke budsjettet for kommunen. Der må barnehagene kutte 2,3 millioner, noe som betyr lavere bemanning i kommunens fem barnehager.

For foreldre flest blir den viktigste konsekvensen stengte barnehager i juli og at personalet ikke lenger har tid til å lage i stand måltid for barna midt på dagen.

— Dette er en veldig dårlig beslutning. Det er viktig for barna å ha dette måltidet som de alle har sammen. Det skaper sosiale ferdigheter og tilhørighet, sier Steffen Bomann som leder foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Tunballen Barnehage.

- Blir dårligere

I en felles uttalelse fra FAU-utvalgene ved barnehagene i Songdalen, skriver foreldrene at de frykter en dårligere barnehage og en mindre attraktiv bostedskommune som følge av kuttene. Matkuttene kaller de skremmende og smålig.

I tillegg til at maten forsvinner, blir det også kutt i lærlingeordningen og mindre til kompetanseheving. Foreldrene frykter at reduksjon i bemanningen vil føre til mindre penger til barn med nedsatt funksjonsevne.

— Songdalen kommune har tidligere uttalt seg at de skal satse på barn og unge. Her går de motsatt vei, skriver foreldrene i uttalelsen.

Steffen Bomann utdyper:

— Summen av alt det som nå er vedtatt, er at de tyner barnehagen så mye at det blir et dårligere tilbud for de minste. De som har bestemt dette, må være klar over at når småbarnsfamilier skal se seg om etter et sted å bo, er barnehagetilbudet veldig viktig, sier Bomann.

Ny behandling

Foreldrene betaler i dag for det felles måltidet som barna får i barnehagen. Det er selve tilberedingen av det som ryker. Ifølge rådmann Vidar Skaaland kom dette tiltaket som et innspill i arbeidet med budsjett.

— Det er ikke noen ønskesituasjon, men vi fant ut at det kunne være en fornuftig tilnærming. Noen konsekvenser vil det ha når kommunen har mindre å rutte med, sier Skaaland.

Ordningen med det felles måltidet, vil komme opp igjen for kommunestyret i 2013 (se egen sak). Men realitetene er uansett at barnehagene må kutte i bemanningen.

— Songdalen har lagt en del over det som har vært minimumskravene for barnehagene, og sammenlignet med en del andre kommuner, bruker vi mer på barnehagene. Det mener jeg forsvarer at vi gjør det på denne måten, sier Skaaland.

Flere må kutte

Ordfører Johnny Greibesland (Sp) var med i flertallet som vedtok budsjettet. Han minner om at det ikke bare er barnehagene som får mindre. Både skole og helse og sosial må tåle kutt.

— Faktum er at det er stramt over hele linja. Vi kan ikke drive med underskudd, sier Greibesland, som legger til det er noen lyspunkter for barnehagene.

— Vi har styrket tilbudet til fremmedspråklige, pluss at vi har lagt inn seks lærlinger. De kan også barnehagen søke om, sier Greibesland.

— Foreldrene mener at kommunen blir mindre attraktiv som følge av kuttene?

— Jeg har ingen problemer med å se den. Når folk skal flytte til et sted, så ser de på tilbudet innen skole og barnehage. Hvordan dette vil slå ut for oss, vil tiden vise, men vi har hatt gode barnehager tidligere, og jeg håper foreldrene vil oppleve at vi har det i fremtiden også.

Saken kommer opp på nytt

I forbindelse med behandlingen av budsjettet for 2013, bad kommunestyret om en ny sak om hvor vidt det er mulig å gjeninnføre måltidet i barnehagen.

Dermed er det en mulighet for at det blir felles måltid fra barnehageåret 2013/2014. — Nå kommer det en ny sak på dette. Så får vi se hva som ligger i den. Det blir feil av meg å forskuttere noe resultat, sier Johnny Greibesland.