KRISTIANSAND: — Jeg har stor respekt for de private aktørene som har bygd opp disse tilbudene, og jeg skjønner at de må tjene penger. Men jeg kunne ønsket meg de var litt rausere og tok et samfunnsansvar overfor disse gruppene, sier Gry Solstad, leder for prosjektet Fokus på Barn i Nav Kristiansand.

En del av prosjektet har vært å dele ut én million kroner som Kristiansand bystyre har bevilget til barn i fattige familier. De har gått til sykler, fritidsutstyr, enkeltbilletter og årskort i eksempelvis dyreparken.

De aller fleste barna har foreldre som har sosialstønad og som ikke har råd til å betale for lekeland eller badeland.

— Disse tilbudene er dårlig tilpasset familier med dårlig økonomi. For den gruppa vi er i kontakt med, vil dette aldri bli noe reelt tilbud, sier Solstad.

Viktige aktiviteter

Fædrelandsvennen har de siste dagene skrevet om høye priser i det planlagte Aquarama og om hvordan høye priser på julegaver kan føre til sosiale forskjeller.

Ifølge Gry Solstad er det avgjørende for barn å kunne delta i de samme fritidsaktivitetene som andre. Derfor støtter altså Nav Kristiansand slike aktiviteter.

— Det er viktig at barn får delta på barns arenaer. Det handler om å være med eller være utenfor. Det er stor forskjell på å la være å delta på noe fordi du ikke har lyst sammenlignet med å delta på noe fordi du ikke har råd, sier hun.

- Hva synes du om prisene i Aqarama?

— Jeg har ikke studert de så nøye, men det virker ikke som om Aquarama er det mest tilgjengelige tilbudet for vår gruppe. De tilbyr veldig mye, og familier som før kun trengte å betale for noen timer i bassenget, må nå betale for en hel rekke aktiviteter.

Samfunnsansvar

Selv om familier med lite penger kan få hjelp av Nav for å gå i dyreparken eller lekeland, mener Gry Solstad at en bedre løsning hadde vært om disse aktivitetstilbudene begynte å tilby produkter som var bedre tilpasset familier med lite penger.

— De kan for eksempel arrangere en åpen dag eller lage et mindre og billigere tilbud slik at denne gruppa får anledning til å benytte seg av det, sier hun.

- Det er kanskje vanskelig for disse private aktørene å finne ut hvem som virkelig har behov for et rimeligere tilbud?

— Jeg ser den, og skjønner at de må tjene penger. Men de kan gjøre noe. Hadde de hatt en dag i måneden med lavere priser, hadde denne gruppa hatt sjansen til å bruke tilbudet deres, sier Gry Solstad.

Sårt

Pengene til fritidsutstyr, billetter og årskort blir gjort etter en individuell vurdering. I tillegg til selve billetten, kan de også få støtte til transport.

— Vi blir ikke kvitt fattigdommen gjennom denne ordningen. Dette er mer et kompenserende tiltak. Vi må jobbe parallelt med å få folk ut i jobb, sier Solstad.

- Hva sier foreldrene når de må søke om hjelp til fritidsaktiviteter hos Nav?

— Mange foreldre kjenner på en sårhet fordi de ikke kan ta med barna på slike aktiviteter. De har lyst, men så strekker ikke pengene til. Mange våger heller ikke å søke hjelp hos Nav.

Dette svarer bransjen

Aktørene i bransjen er positive til å diskutere spesielle tilbud for de med lave inntekter.

 - Vi ønsker å ha et tilbud som flest mulig benytter seg av. Vi tar imot alle innspill og vurderer hva vi skal gjøre med dem. Kommer det et innspill om å sette seg ned med de andre aktørene og se hva vi kan gjøre for denne gruppa, stiller vi selvfølgelig på det, sier Unni Mesel, administrerende direktør i Aquarama.

Hun minner samtidig om at badelandet er et OPS (offentlig privat samarbeid). Det vil si at kommunen disponerer mye tid både for idrettsbassenget og helsebadet. Innenfor denne tiden kan kommunen tilby tid til grupper de mener trenger et spesielt tilbud.

— Vi ønsker selvsagt å være åpne og rause, selv om vi er en privat aktør. Samtidig kunne kommunen aldri ha tilbydd det Aquarama har blitt hvis ikke private aktører hadde kommet på banen og investert, så vi er også nødt å ha inntjening på anlegget.

- Positive

Daglig leder i lekelandet Planeten Pluto i Sørlandsparken, Remi Anthony, mener de allerede gjør en del for familier med lave inntekter.

— Dette er noe vi er positive til. Vi hadde nettopp hundre mennesker i denne gruppa fra Røde Kors, og vi vil fortsette samarbeidet neste år. Vi har også hatt Aleneforeldreforeningen her. Det er lettere å gjøre dette i samarbeid med et lag som har et apparat rundt seg, sier Anthony.

Kinodirektør Petter Benestad tror åpen dag blir vanskelig for dem å arrangere.

— Men jeg forstår meningen bak initiativet, og i år har vi gitt bort noen billetter til organisasjoner som er i kontakt med fattige familier. Men vi må betale leie for kinosetet som blir brukt, så det er en reell utgift for oss, sier Benestad og legger til at kino er blant de billigste tilbudene innen kultur og underholdning.