AGDER: I helga var ulv nok en gang på ferde i Agder-heiene, da minst to sauer ble drept og to skadd i Marnardal. Natt til søndag skal så to nye lam ha blitt tatt av ulv like ved, ifølgelokalavisa Lindesnes.

Trolig er det to ulver som vandrer på Sørlandet.

Lisensjakten på ulv er stanset av Miljøverndepartementet (MD) i påvente av behandlingen av en klage fra Norges Naturvernforbund. Men nå er Bondelagets fylkesleder i Vest-Agder, Birte Usland, lei av å vente.

— Må gjenåpne jakta

— Nå må Miljøverndepartementet ferdigbehandle klagene på lisensjaktvedtakene, og gjenåpne for lisensjakt i Agderfylkene straks, sier hun i en pressmelding.

Etter at rovviltnemndene med ansvar for Agderfylkene åpnet for lisensjakt på ulv fra 1. oktober, innstilte så Miljøverndepartementet jakta 8. oktober. Dette ble begrunnet i at en klage fra Naturvernforbundet måtte behandles først.

— Lisensjakt er mest effektivt under storviltjakta. Den stoppen MD innførte 8. oktober reduserer muligheten for uttak. Vi ser fortsatt at sau og lam blir angrepet i Agder, seinest med angrep i Vennesla og Marnardal i helga. Med så store ulveskader vi hittil har hatt, i et område milevis fra gjeldende ulvesone, ser vi ingen mening i å endre rovviltnemndenes tillatelser til å felle inntil to ulver i Agderfylkene. MD må derfor snarest gjenåpne lisensjakta, sier fylkeslederen.

- Mot Stortingets vilje

Usland sier at et samlet Storting i fjor påla departementet å behandle aktuelle rovdyrsaker raskt.

— Det skal være en rask behandling av skadefellingssøknader i beitesesongen. For søknader og klager knyttet til lisensfelling, kvotejakt og skadefellinger utenfor beitesesongen skal forvaltningen så langt det er mulig gjennomføre en så rask behandling at saken ikke mister aktualitet. Klagebehandlingstiden hittil bryter etter vår mening Stortingets vilje, sier Usland