KRISTIANSAND: Hjemme i India er det mange som trenger hjelp, men få frivillige som gjør noe og få humanitære organisasjoner. Da jeg kom til Norge, bestemte jeg meg for å gjøre en forskjell. Det ble Amnesty, en fantastisk organisasjon som setter menneskerettighetene fremst, sier Vishal Sharma.

Sivilingeniøren ved National Oilwell skal gå med bøsse i Kvadraturen søndag, og han mener det er viktig å engasjere seg i andres frihet og rettigheter. Han roser Norge i så henseende, og sier det er et helt annet engasjement for de som lider her enn han opplevde hjemme.

Ung kineser

15 år gamle Peter Wang snakker kristiansandsk så de rundt tror han må være født i Norge. Men gutten kom fra Kina for to år siden. Moren jobber på Aker Solutions.

— Jeg er aktiv i Amnesty fordi de jobber aktivt for å bedre rettighetene til mennesker over hele verden, sier han, og tror at demokratiet og den personlige friheten sakte men sikkert også vil komme til hans store hjemland.

— Det må være balanse, derfor skjer ting langsomt. Men det går i riktig retning. Hjemme er ikke folk så opptatt av politikk. De er opptatt av å få en jobb og å greie seg, sier han.

De to var sammen med mange Amnesty-entusiaster i en regntung Markens lørdag for å informere om Amnestys arbeid dagen før tv-aksjonen.

50.000 fanger

Ida Morken Rasmussen er praktikant i Amnesty, og sier det er spennende å jobbe med enkeltmenneskers skjebne over hele verden.

— Amnesty er en av få organisasjoner som nekter å motta statsstøtte. Vi vil være frie. Derfor trenger vi virkelig tv-aksjonen og det norske folks giverglede, sier hun.

I Kristiansand er det cirka 1000 medlemmer i den 51 år gamle organisasjonen. Over 50.000 samvittighetsfanger har fått sin frihet gjennom Amnestys arbeid. Amnesty jobber med enkeltsaker i over 150 land.

Trenger bøssebærere

Raimond Oseland er sekretær for aksjonskomiteen i Kristiansand, og han ber folk engasjere seg som bøssebærere.

— Vi ligger godt an, men vi trenger flere på Grim, i Randesund, på Søm og i Kvadraturen. Det er bare å møte opp søndag klokka 14.30 ved kirkene, så blir du tildelt et område, oppfordrer han.