SØGNE: – Jeg skulle bare kaste en sigarettsneip. Helt tilfeldig traff den like ved ei bensinkanne som lå ved siden av det gamle bilvraket her, sier 16-åringen spak.

Sammen med ei venninne og en kamerat står de tre 15— og 16-åringene like ved skogbrannen som nettopp er slukket. Gutten sier han prøvde å fjerne bensinkannen. Men den var ikke tom, så flammene fulgte ham fra åpningen av kanna når han prøvde å bære den vekk.

Spredte seg

Flammene slikket opp i skogen rundt dem, bak nybyggfeltet på Leire i Søgne.

– Det gikk så fort. Jeg ringte 113 og kom til sykehuset i stedet, men så ringte de fra brannvesenet, og de kom raskt, sier jenta.

Hun viser mobilen, hvor det går frem at hun ringte 113 klokken 20.15. Klokken 20.16 ringte brannvesenet tilbake.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SNEIP: Ved denne utrangerte bilen på Leire i Søgne startet ungdommer brannen ved å kaste en sigarettsneip. (Foto: Ole Dag Kvamme) Foto: Ole Dag Kvamme

Ungdommene ønsker ikke oppgi navn eller bli fotografert.

– Det var flaut, og ja, en skikkelig lærepenge, sier den 16 år gamle gutten.

Halvfull tankbil

Fordi vannvogna nettopp var brukt til veispyling, og sto til fylling, var den ikke mer enn halvfull da brannvesenet fikk melding om brannen.

Like ved brannstedet står et stort vanntårn med ferskvann, men dette har ikke uttak for vann.

– Det var ikke noe problem. Vi hadde nok vann, rundt 12.000 -13.000 liter. Vi slukket brannen på rundt ti minutter, sier utrykningsleder Bjug Solberg.

Det var ikke mer enn et par mål skog som brant.

Lekehytte brant ned

Mandag har det vært flere andre branner i landsdelen. På Fevik i Grimstad mistet barn en seks kvadratmeter stor lekehytte i brann.

– Vi fikk melding klokken 14.50 mandag, om en brann i Morvikveien på Fevik i Grimstad. En mindre krattbrann mellom to eiendommer spredte seg, og en liten lekehytte brant opp, sier operasjonsleder Vidar Neset ved Agder politidistrikt.

Politiet vet ikke hvordan brannen oppsto.

Klokken 17.20 fikk politi og brannvesen melding om nok en brann.

– En mindre krattbrann like bak Ica-butikken på Ime i Mandal ble raskt slukket, opplyser Neset.