KRISTIANSAND: – Det er helt borti veggene å rekvirere et Sea King-helikopter for å «redde» noen som har sett en bjørn, sier Bent Olsen.

Olsen henviser til gårsdagens sak i Fædrelandsvennen, hvor vi skrev at ni personer ble hentet ned fra Åseralsheiene av et helikopter, etter at flere av dem hadde observert en bjørn.

Les også: Her reddes de fra bjørnen

– Turgåerne var 150 meter fra bjørnen. Slik kontakt er ufarlig, poengterer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

TAR BJØRNEBILDER: Naturfotograf Bent Olsen fra Kristiansand mener at bjørner er ufarlige, så lenge de ikke blir truet. Selv har han tatt en mengde fotografier av bjørner. FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Foto: Tormod Flem Vegge

– Skaper skremmebilde

Olsen driver med naturfotografering, og har reist 20–30 turer til villmarken i blant annet Alaska og Finland for å fotografere bjørner. Kristiansanderen har vært i nærkontakt med svartbjørn, grizzlybjørn og nordiske bjørner hundrevis av ganger.

– Jeg må presisere at kritikken min ikke er rettet mot turgåerne. Kritikken min er rettet mot media, som skaper et skremmebilde av bjørner. Årsaken til at media skaper dette bildet er uvitenhet, påpeker Olsen.

– Jeg tror at gårsdagens artikkel vil skremmer mange fra å dra på tur i heia. Frykten er ubegrunnet. Det var farligere for turgåerne å kjøre bil til Åseral enn at de møtte en bjørn, fortsetter han.

Ti bjørner i nærheten

– Men er ikke bjørner farlige?

– Bjørner er ikke farlige så lenge de ikke blir plaget eller ført opp i et hjørne. Det baserer jeg på personlig erfaring. Jeg har teltet utallige ganger i et av de områdene i verden hvor det er tettest bestand av bjørn. Jeg har ved enkelte tilfeller hatt ti bjørner rundt meg på et begrenset område. Noen bjørner har vært så nærme at jeg kunne ta på dem, men jeg har aldri opplevd en aggressiv bjørn, forteller Olsen.

Var redd

Naturfotografen forteller at han hadde sin første tur til Alaska på 1990-tallet.

– De første gangene var jeg redd for bjørnene, og jeg skjøt i lufta med hagle for å skremme dem. Da jeg en gang var i teltleiren alene, ble jeg overrasket av en bjørn. Jeg satt helt rolig og snakket til den. Så gikk den bare. Etter det forsto jeg at frykten disse dyrene var ubegrunnet, forteller Olsen.

Klappe i hendene

– Hvordan burde turgåerne i Åseralsheiene ha oppført seg?

– De kunne gitt seg til kjenne ved å klappe i hendene. Da hadde bjørnen trukket seg tilbake. Hvis turgåerne hadde hatt medvind, så hadde bjørnen for øvrig stukket av lenge før den hadde blitt observert, sier Olsen.

– Turgåerne var utrolig heldige som fikk se en bjørn i norsk natur. Selv ville jeg nærmet meg bjørnen, slik at jeg kunne tatt noen gode bilder, smiler fotografen.