KRISTIANSAND: Tilsynet ble gjennomført ved at to representanter fra Arbeidstilsynet hadde et møte med sykehusledelsen fredag i forrige uke.

FORNØYD: Organisasjonsdirektør Nina Føreland ved SSHF, Nina Føreland, sier at sykehuset følger overtidssituasjonen nøye.

— Det var et møte som ble gjennomført i en god tone. Det var stor enighet om viktigheten av å jobbe med problemstillingen, sier jurist Snorre Nordstrand i Arbeidstilsynet.På møtet deltok sykehusdirektøren, klinikksjefene, verneombud og tillitsvalgte for legeforeningen i Arendal og Kristiansand. Organisasjonsdirektør ved SSHF, Nina Føreland, var også til stede.

— Vi diskuterte hvordan vi beregner arbeidstiden for den enkelte lege og hvordan vi vurderer risikoen for at dagens vaktplaner påvirker helsen til medarbeidere, sier Føreland.

Jobbet 83,5 timer på en uke

Tilsynet ble gjennomført etter at arbeidstilsynet Sør-Norge fikk anonyme henvendelser fra ansatte ved Sørlandet sykehus (SSHF) som mente arbeidsmengden, særlig for leger, var altfor høy. Arbeidstilsynet ba derfor sykehuset om å oversende en liste over de 10 legene som jobbet mest overtid. I oversikten gikk det fram at en lege ved psykiatrisk avdeling hadde «normalarbeidsuker» fra 48 timer til 54,7 timer. En av ukene jobbet legen 83,5 timer.

— Sykehuset er veldig styrt av kollektive avtaler som helseforetakene inngår med arbeidstakerne. Men det fritar ikke arbeidsgiver fra ansvaret om vaktplanene er forsvarlige, sier Nordstrand.

Etter at bruddene på arbeidsmiljøloven ble kjent har SSHF gjort tiltak for å bedre rutinene.

— Klinikksjefene har gått inn i arbeidsplanene til hver enkelt av de ti legene som jobbet mest overtid, sier Føreland.

Fanger ikke opp fritid

Ifølge Føreland viste oversikten som ble sendt til Arbeidstilsynet en større overtidsbelastning enn hva som var tilfelle.

— I noen tilfeller fremgår det ikke av lønnssystemet at legen har hatt fri. En lege som jobber dagvakt to dager får påfølgende dag fri når det oppstår en uforutsett vakt på kvelds- og nattetid. Dette fanges ikke opp av lønnssystemet, slik at det kan se ut som legen har jobbet dag- og nattevakt i løpet av ett døgn, sier Føreland.

Hun legger til at vaktplanene ved de tre sykehusene i Agder er sårbare og at det hele tiden oppstår hull som må dekkes.

— Hvis folk blir syke må vi sikre beredskapen og dekke vakta. Det har med pasientsikkerhet å gjøre. Samtidig må vi være sikre på at vi ikke lager arbeidsplaner som gjør at folk blir syke. Meg bekjent er det ingen indikasjoner på at det er slik i dag, sier Føreland.

Sykehuset vil nå prøve å styre de uforutsette vaktene bedre. Det er også ventet at man vil få en bedre oversikt når planleggingssystemet Gat innføres for legene i 2012. ## Ingen hastetiltak

Arbeidstilsynet skal utarbeide en rapport etter tilsynet. Det er uklart når denne blir klar.

— Rapporten vil bli sendt til sykehuset. Der vil vi eventuelt gi varsel om pålegg om at praksisen er i strid med arbeidsmiljøloven, sier Nordstrand.

Informasjonen som kom frem på møtet ga ikke grunn til å gjøre noen hastetiltak.

— Vi har mulighet til å gripe inn dersom det er noe alvorlig galt. Men det har vi knapt nok vurdert i denne saken, sier Nordstrand.