LYNGDAL: — Dette er desidert den verste plassen vi har, sier Stein Otto Andersen, senioringeniør i Statens vegvesen, til fvn.no.

Han har ansvar for fotoboksene i Region Sør, og opplyser at det ikke er noen andre fotobokser som blir utsatt for hærverk like ofte som den ved Lenefjorden.

Torsdag kveld ble politiet varslet om skudd i området ved Lenefjorden, og fant ut at fotoboksen ved E 39 var beskutt, meldte Farsunds Avis lørdag.

Boksen ble satt opp i mai 2008. Bare de første månedene den var i drift ble den beskutt tre ganger, og måtte byttes ut med en ny fotoboks. Andersen, som har hatt ansvaret for fotoboksene de siste årene, har opplevd tre tilfeller av hærverk etter den tid. DEBATT: Hva synes du om slikt hærverk? Si din mening under saken!

Koster over en halv million

— En fotoboks er veldig bra for trafikksikkerheten. Det er synd at noen ødelegger et så godt tiltak, sier Andersen.

Dersom hele fotoboksen må byttes, koster det mellom 500.000 og 600.000 kroner.

Andersen var mandag formiddag på stedet og inspiserte fotoboksen, og konkluderte med at ingen vitale deler denne gangen var skadet.

Merkene som er på boksen er etter hagleskudd. Med hagle går det som regel greit

— Merkene som er på boksen er etter hagleskudd. Med hagle går det som regel greit. Det er ikke så stygge skader denne gangen, sier han.

Tidligere har også den samme fotoboksen blitt malt på, og da må veivesenet ut og sette boksen i stand.

- Hva kan dere gjøre for å hindre at noe liknende skjer igjen?

— Hvis noen blir tatt, må de betale for det. Men det er vanskelig for oss å holde vakt. Vi anmelder hærverk, så blir det en politisak ut av det, sier han.

Pistolmann måtte betale

Hærverk mot fotobokser er imidlertid ikke sjelden kost for Statens vegvesen. Senest 25. juni i fjor sommer ble en 34 år gammel mann fra Kristiansand tatt for å ha skutt seks pistolskudd mot fotoboksen på E 18 ved Baneheitunnelen i Kristiansand. Han ble senere dømt til fengsel og bot.

— Vi hadde skyting med raketter mot boksen i Eydehavn i forbindelse med nyttårsfeiringen. Det skjer hærverk fra tid til annen, sier Andersen.

Ingen mistenkte

Også politiet er fortvilet over hærverket.

Det er skadeverk som vi må ta alvorlig

— Det er skadeverk som vi må ta alvorlig. Skadeverket er med på å redusere det forebyggende som ligger i det å ha en fotoboks. Problemet er at det ikke er så mange vitner på disse stedene nattestid. Men vi vil gjerne ha tips fra folk, hvis de vet noe som kan føre oss til gjerningspersonen, sier Anne-Margrethe Ruud, lensmann ved Lyngdal lensmannskontor.

Hun opplyser at ingen er mistenkt eller pågrepet for noen av hærverkstilfellene mot fotoboksen ved Lenefjorden. Mandag ettermiddag hadde hun ikke mottatt anmeldelse for det siste skadeverket.