KRISTIANSAND: Arbeiderpartiet i Vest-Agder vil blant annet forandre barnevernloven slik at barnevernet kan gripe inn i tilfeller det foreldrene sier nei, men der barna sier ja.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) kommer neppe til å støtte forslaget til forandringer i loven som nå er på høring.

— Det har vært en holdningsendring i barnevernet der man ser på familien som en helhet, og der hovedvekten har vært å samarbeide. Dette vil være et steg tilbake, og føre til flere og større konflikter mellom barnevern og foreldre, sier Kjell Ingolf Ropstad, som mener dette viser noe om Arbeiderpartiets syn på barn.

— Jeg oppfatter at de har et syn der det er staten som eier barna. Det er foreldrene som bestemmer, selv om det finnes tilfeller der staten skal gripe inn, sier Ropstad.

Han presiserer at det er tilfeller der staten ved barnevernet må gå inn med maktbruk.

— Men i tre firedeler av barnevernsakene er tiltakene frivillige. Det vil si at du har mulighet til å bruke tvang, mens det i flertallet av sakene dreier seg om samarbeid mellom familie og barnevern, sier Ropstad.

- Men Arbeiderpartiet mener det er tilfeller der det ikke er aktuelt med tvang, men der foreldrene likevel motsetter seg hjelp. Da er barnevernet maktesløse?

— I de tilfellene mener jeg man må spille på lag og bruke tid for å bygge opp tillit i stedet for å prøve å gå inn mot foreldrenes vilje. Det jeg frykter er at det vil bli enda større konflikter med en slik løsning som Arbeiderpartiet i Vest-Agder foreslår. Svekket tillit til barnevernet vil også gå utover barna, sier Ropstad.