Klar oppfordring: Denne plakaten ble funnet sammen med grisehodet. Foto: Kristin Eide

KRISTIANSAND: Det var da folk kom til moskeen for å be morgenbønnen tidlig tirsdag at de ble møtt av et rødmalt grisehode og en plakat hvor det stod: "slutt å hån norsk mat og kultur".

— Det er en avskyelig handling mot guds hus, et sted som skal brukes til bønn og tilbedelse. Det skal holdes rent. Å plassere et grisehode fremfor er ikke riktig, sier Akmal Ali, som er nestleder i Muslimsk Union Agder.

Grisehodet og plakaten ble hentet av politiet, men det er ikke tatt stilling til om saken skal anmeldes.

— Vi ble oppringt fra moskeen klokken 05.49. Meldingen gikk ut på at det var plassert et grisehode i nærheten av moskeen. Det var malt rødt og merket med en hilsen fra russen, sier operasjonsleder Hans Petter Osaland.

Politipatruljen var på stedet og tok med seg grisehodet tilbake til stasjonen. Saken blir foreløpig ikke etterforsket noe videre.— Hvis det er russen som står bak, så tar hovedstyret på det sterkeste avstand fra handlingen. Men jeg kjenner ikke til saken og vet ikke om det er russ som har gjort dette, sier russepresident Preben Aas.

Ikke første gang

Før jul i 2007 plasserte noen et grisehode foran World Islamic Mission, den store moskeen i Åkerbergveien i Oslo. Grisehodet lå sammen med et nazistisk flagg.

Episoden ble umiddelbart politianmeldt, og førte til høynet sikkerhetsnivå i moskeen. Men både moskeen og Islamsk Råd i Norge valgte å gi saken forholdsvis liten offentlig oppmerksomhet.

Shoaib Sultan ved Antirasistisk senter tviler på at det dreier seg om russeaksjon.

— Vi er redd mye oppmerksomhet skal føre til flere aksjoner. Og generelt ønsker vi ikke en konfrontasjonslinje, sier Shoaib Sultan til Fædrelandsvennen.Da episoden med grisehodet i Åkerbergveien fant sted, var han generalsekretær i Islamsk Råd Norge. Nå er han ikke lengre talsmann for Islamsk Råd, men tematikken interesserer ham fortsatt sterkt.

Griseører på barnegrav

I dag jobber Shoaib Sultan i Antirasistisk senter og han følger tett med på høyreekstreme miljøer og rasistisk motiverte aksjoner i Norge.

— Har det vært flere lignende episoder i Norge?

— Det var en grotesk sak i fjor, da en familie fant avskårne griseører på en muslimsk barnegrav i Ski, sier Sultan.

— Ellers er jo dette en aksjonsform vi kjenner fra andre land i verden, og flere episoder i Europa de siste årene.

Tviler på russeaksjon

Shoaib Sultan tror ikke grisehodeaksjonene bare er en referanse til muslimers syn på svin. Han mener det ligger et alvorlig trusselelement bak.

— Hvis man bare ville gjøre et nummer ut av synet på griser, kunne en tegning vært nok. Når man legger et avskåret hode frem på denne måten, er det lett å oppfatte det som en grov trussel. Det bør anmeldes, og det bør etterforskes, sier han.

Russ i Kristiansand som Fædrelandsvennen har snakket med, stiller seg tvilende til om det virkelig er en russestrek som har skjedd i Festningsgata. Shoaib Sultan støtter denne skepsisen.

— Historien om grisebildet på barneavdelingen på sykehuset har gått igjen og blitt en viktig referanse som vi støter på i flere rasistiske miljøer som vi følger med på i Antirasistisk senter. Den gjengis både i riktig utgave, og med grovt fordreide fakta. Men denne er så vanlig i høyreekstreme miljøer at det blir lett å tenke at russen kanskje har blitt misbrukt som dekke i denne saken, sier han.