VEGÅRSHEI: — Et av mine familiemedlemmer var i kontakt med Jamilla i dag. Hun forteller at dette er helt ukjent for henne, sier Mathilde Moland til Fædrelandsvennen.

Moland ønsker ikke å si hvem som snakket med Tjostolvs kjæreste. Hun opplyste til Fædrelandsvennent tidligere i dag at hun selv aldri har snakket med henne, men vet at sønnen har jevnlig kontakt med sin ugandiske kjæreste på telefon fra fengselscella.

Kjæresten tilbakeviser

Både VG og Dagbladet har snakket med Jamilla Kalifala, og hun sier til begge at Moland aldri innrømmet drap i tekstmeldingen han sendte henne mens han var på flukt i jungelen.

— Jeg fikk en tekstmelding der han skrev at noen var død fordi de hadde blitt forsøkt ranet. Han skrev at han ville overgi seg fordi han var redd og ville gå til politiet. Det stod aldri noe om drap, sier hun til VG.

Det var det amerikanske magasinet GQ som torsdag meldte at Tjostolv Moland skal ha innrømmet drapet i en sms han sendte til kjæresten. Sms-en skal ha blitt sendt mens han var på flukt i jungelen i mai 2009, etter at sjåføren Abedi Kasongo ble skutt og drept på en landevei.

Advokat Morten Furuholmen er torsdag formiddag på vei inn i retten og kan derfor ikke kommentere påstandene.

— Jeg vil kommentere dette i løpet av dagen, men vet ikke når, sier han til Fædrelandsvennen klokken 10.20. ## - Det var en ulykke

Dette er hva Tjostolv Moland skrev, ifølge det amerikanske magasinet:

«Jamilla, jeg vil overgi meg til politiet fordi det var en ulykke. Jeg mente det ikke. Om jeg gjemmer meg, vil de finne meg og drepe meg, la meg ta meg selv til politistasjonen.»

Mathilde Moland sier Jamilla nekter for å ha mottatt en sms med denne ordlyden.

— Hun fikk ikke en sms med denne teksten. Jeg vet ikke om hun fikk noen sms, men det kan godt være at han skrevet til henne at han har tenkt å overgi, sier Moland.

Forfatter kritisk

Morten Størksnes, som har skrevet boken "Et mord i Kongo",stiller flere kritiske spørsmål til artikkelen. Han er en av flere norskejournalister som har møtt Kalifala, og undrer over at hun ikke har fortalt omtekstmeldingen tidligere.

— Bamford har ikke sett tekstmeldingen, sidenKalifala har mistet eller slettet den. Han har bare hennes ord, to år etter athendelsen skal ha funnet sted, skriver han i et innlegg hos Bergens Tidende.

Han tror at Kalifala er forelsket i Moland, og forstårderfor ikke hvorfor hun skal ha gått ut med ny informasjon som kan skade ham.

Undersøkte telefonen

Både han og Mathilde Moland viser til at telefonen til Tjostolv ble konfiskert etter drapet.

— Jeg synes det er rart at de ikke fant denne sms-en og brukte den under rettssaken. De fant jo mange andre meldinger som ble brukt. Det var meldinger som var både mottatt og sendt, sier Moland.

Hun stiller seg også undrende til at Jamilla ikke ble kalt inn som vitne i rettssaken.

— Hvorfor ble hun ikke det dersom hun var interessant i denne sammehengen, spør Moland.

Moland og Joshua French ble dømt til døden for å ha drept sjåføren, men har gjentatte ganger nektet for å stå bak drapet. De soner fremdeles i fengsel i Kinshasa, hvor de nylig fikk sin egen fengselscelle.