LILLESAND: — Det er alt for kraftig i utgangspunktet, «hengt ut på torvet til spott og spe». Men jeg skal ikke oppfattes som en offentlig person når jeg uttaler meg på Facebook. Jeg må få lov til å ytre mine meninger som alle andre.

UTTALELSEN: Slik ordlegger arealplanlegger Esben Gundersen seg i en diskusjon på Facebook om Lillesands eldste hus. Gundersen mener han må få lov til å ytre seg som privatperson selv om han er ansatt i enhet for plan, byggesak og oppmåling i Lillesand kommune. Ordfører Arne Thomassen mener derimot at formen på innlegget er veldig uheldig. Foto: Illustrasjon

Det sier avdelingsingeniør Esben Gundersen.

— Spott

Han var en av mange som kastet seg inn i diskusjonen om eieren av Sandra Svendsens hus, Lillesands eldste hus. Huset er fredet, men har stått ubebodd siden midten av 70–tallet.

«Eieren lar det forfalle med vilje… ingen tvil om det! Skal man rette ansvaret mot noen er det ingen andre som har ansvar enn eier. Hvis han ikke tar tak i dette bør han henges ut… på torvet til spott og spe! Han visste hva han gjorde da han kjøpte dette. Det følger et samfunnsansvar med å eie et hus fra 16–1700 tallet.» skrev Gundersen i et innlegg.

Han jobber i enheten som straks skal behandle søknaden om tilbygg og utbedring av Sandra Svendsens hus; enhet for plan, byggesak og oppmåling.— Er det ok, med den stillingen du har, å omtale en huseier i kommunen på en slik måte?

— Jeg er på planavdelingen, ikke på byggesaksavdelingen. Jeg har ikke noe med behandlingen av den saken å gjøre, sier Gundersen.

"Offeret" reagerer

Eieren av Sandra Svendsens hus, Peter Widmer, synes ikke uttalelsen er grei.

— En person som har den stillingen i kommunen bør ikke uttale seg om en bygningssak på den måten han har gjort. Det han sier er ganske krast. Jeg kjenner ham ikke på noen måte, men hvis du har en sånn stilling må du passe deg litt for hva du sier. Det må vi alle om visse ting i våre yrker, sier Widmer.

- Krast

Men Espen Gundersen mener han må ha lik rett som alle andre til å uttale seg som privatperson.

— Det er ikke annerledes her for meg enn for en lærer i lillesandskolen. Vi får lønnsslippen fra kommunen. Nå har alle – og det mener jeg som privatperson igjen – som kjøper et hus med antikvarisk verdi et ansvar, og det ansvaret er klinkende klart. Personlig synes jeg det er sørgelig at det huset står og forfaller.

Ordføreren: - Beklagelig

Ordfører Arne Thomassen synes saken er svært beklagelig.

— Vi skal levere tjenester til innbyggerne våre. Da kan vi ikke henge ut innbyggerne våre på en sånn måte. Det er ikke pent, sier Thomassen.

Han er stolt av Lillesand kommunes åpenhetsreglement, og understreker at alle ansatte i kommunen skal få si sin mening og uttrykke seg om saker som angår kommunen, også i sosiale medier.

— Såpass romslige må vi være. Men jeg synes formen på innlegget er veldig uheldig. Jeg ville aldri ha skrevet det, og jeg tror heller ikke hans overordnete er komfortabel med det. Vi må ikke strupe de ansattes mulighet til å uttrykke seg, men vi må klare å ha en ordbruk som er ålreit, sier ordføreren.

- Ikke representativt

Teknisk sjef Gunnar Ogwyn Lindaas vil ha en diskusjon i kommunen om ansattes ytringer i det offentlige rom.

Gunnar Ogwyn Lindaas mener kommunen vanskelig kan styre hvordan ansatte ytrer seg som privatpersoner, men skriver i en e-post til Fædrelandsvennen:

— Det som det blir gitt uttrykk for her må stå for privatpersonen sin regning, og er ikke på noen som helst måte representativ for kommunens syn. Som kjent ble spørsmål om denne saken besvart i onsdagens bystyremøte. Facebook-kommentaren vitner etter min mening om svak kjennskap til realitetene i saken.

Ogwyn Lindaas skriver videre at ansatte i Lillesand kommune ikke er ekskludert fra å delta i samfunnsdebatten. Men han synes at personer som sitter i offentlige posisjoner bør tenke over hvordan man uttrykker seg som privatpersoner i det offentlige rom.

— Her møter vi alle, også kundene, og uavhengig av hva vi måtte tro eller ønske, vil de gjerne først og fremst identifisere oss som den kommuneansatte de kjenner. Det er naturlig at vi nå tar en runde hos oss rundt dette, sier teknisk sjef.