VENNESLA: — Elevene fortjener så veldig en god og moderne skole. De ansatte også. Vennesla ungdomsskole trenger sårt til modernisering. Hva gode lokaler har å si for motivasjon, læringsglede og læringsvilje kan nesten ikke overvurderes, sier rektor Tellefsen.

Tirsdag var det møte i plan- og økonomiutvalget. Sp, KrF og Ap er krystallklare på at valgløftet om svømmehall skal innfris. Prosjektet blir dyrere enn beregnet. Løsningen ser ut til å bli en mye mindre skoleutbygging enn planlagt.

Fra 60-tallet

Opprinnelig plan for ungdomsskolen var fem nye klasserom, nye kontorer, nytt musikkrom, ny sløydsal og nye naturfagrom. Da skolens administrasjonsfløy ble ombygd for cirka ti år siden, het det seg at alt dette skulle komme i et neste byggetrinn for skolen som har spesialrom fra 1960-tallet.

Deretter ble det bestemt å se skoleutbygging, svømmehall og oppgradering av idrettshall i sammenheng siden bygningene ligger rett ved siden av hverandre. Det er nå gjort, og prosjektet sprekker så det suser i forhold til de 71 millionene kommunestyret har forutsatt.

Derfor anbefaler byggekomiteen nå at man går videre med ny svømmehall og en redusert utbygging av ungdomsskolen. Oppgradering av det gamle bassenget til varmtvannsbasseng og oppgradering av hele Venneslahallen foreslås ikke nå.

Dypt skuffet

— Jeg skjønner politikernes valgløfter, og jeg skjønner rådmannen som ønsker å beholde Venneslas gode økonomi. Jeg ser også at Vennesla virkelig trenger en moderne svømmehall. Men som rektor skal jeg tale skolens sak. Jeg er dypt skuffet over at vi ser ut til å bli den tapende part. Nå er ikke budsjettet vedtatt, men det ser ikke lyst ut, sier Tellefsen.

Onsdag tok politikerne byggeplanene og prosjekteringen til orientering. Endelige valg skal gjøres i budsjettet. Rådmann Svein Skisland legger ikke skjul på at han mener svømmehall er for dyrt, men at han av respekt for politikerne kommer til å foreslå at den bygges. Han mener en mindre utbygging av to klasserom er nok på ungdomsskolen i denne omgang. De andre tingene, som varmtvannsbasseng og renovering av Venneslahallen, må også vente. Ingen politikere motsa ham på dette.

Både i Ap og KrF snakket flere om at det i sammenheng med svømmehall og idrettshall kommer et større fellesrom/ foajé, som skolen kan bruke til kantine og aula. De trakk også fram at skolen får tilgang til noen grupperom i ny svømmehall.

— Den kantinedelen blir veldig flott. Vi har i dag ikke rom til å samle et klassetrinn til fellestreff. Vi har kun klasserom, sier Tellefsen, som reagerer på politikernes argumentasjon.

Logikk

Politikerne har vært opptatt av hvor mye billigere det er å bygge ut i ett stort prosjekt enn i flere små. Tellefsen har da problemer med å forstå logikken i å vente med full utbygging av ungdomsskolen.

I de nye svømmehallplanene inngår stupetårn. Vannsklie er det ikke blitt råd til.