VENNESLA: "Store økonomiske utfordringer" lyser det på et lerret i inngangspartiet på Kvarstein skole.

Spente foreldre

Det er torsdag kveld og rundt 80 foreldre og lærere har møtt opp for å høre kommuneledelsens forslag til hvordan det skal spares i skolesektoren.

For spares skal det.

— Fire millioner kroner har politikerne bestemt at vi skal kutte i skolen, sier rådmann Svein Skisland.

Mange skoler

Sammen med tjenestesjef i Vennesla kommune, Kristin Robstad, står han ved siden av lerretet og peker på forskjellige power-point plakater med mer kunnskap om situasjonen i Vennesla.

— Det ligger fem skoler innenfor en mils omkrets i nedre Vennesla. Det er mye, sier Robstad.

Fare for nedleggelse

I midten av november skal rådmannen legge fram sitt forslag til budsjett. Det er lansert fem alternativer til hvordan det kan spares penger i skolesektoren. Tre av alternativene innebærer en nedbygging eller nedleggelse av Kvarstein skole. Det synes foreldrene til de 122 elevene på Kvarstein skole lite om.

— Vi går helt klart for en modell som betyr at alle skolene deler på å kutte det som trengs, i stedet for at det legges ned en skole, sier Øyvind Tangen Ødegaard.

Barna splittes

Han er talsperson for foreldregruppa som jobber for å bevare Kvarstein skole som i dag. Han har også samlet tall og fakta som han mener er riktigere enn det kommunen nettopp har presentert.

BRUTALT: Øyvind Tangen Ødegaard i foreldregruppa for bevaring av Kvarstein skole mener det er brutalt dersom skolen legges ned og bestevenner blir sendt til hver sin skole. Foto: Kjartan Bjelland

— Har dere tenkt på hvor barna skal gå på skole dersom dere legger ned Kvarstein. Det er ganske brutalt å skille venner ved å sende dem til hver sin skole, sier Ødegaard og høster applaus og bekreftende nikk i salen.

Hvorfor ikke Samkom?

Rådmannen og tjenestesjefen sitter på trappene i aulaen mens foreldregruppa legger fram sitt syn. Så er det klart for spørsmål.

— Hvorfor er ikke en nedleggelse av Samkom med i planene, spør en av foreldrene ganske langt bak i salen.

Det svares med barnehagebehov og lange kjøreavstander. Det hele foregår i veldig sivilisert tone. Kvarsteinfolket er høflige, men har mye på hjertet.

90 minutter

Etter halvannen time nærmer møtet seg slutten.

— Takk skal dere ha for alle gode innspill. Jeg synes det er flott å se at så mange av dere møter opp for å engasjere seg i denne saken, sier rådmann Skisland.

Om en uke skal han møte nye foreldre. Da er det Hunsfos skole som står for tur.

— Ikke bestemt oss ennå

Rådmannen har ennå ikke bestemt seg for hvordan skolebudsjettet skal gå i hop.

— Vi har ikke bestemt noe ennå. Derfor er det veldig nyttig å få slike innspill som vi fikk på møtet her i kveld, sier rådmann Svein Skisland.

Hverken Skisland eller tjenestesjef Kristin Robstad mener det kom fram noe revolusjonerende under møtet, men begge var imponert over materialet som foreldrene hadde satt sammen.

— Det er ingen enkel sak å snakke med foreldrene om, men jeg ble imponert over det store engasjementet, sier Robstad.

Fire av de fem alternativene som ble lagt fram innebærer enten nedleggelse eller nedbygging av Kvarstein eller Hunsfos skole, kombinert med bygging av en barnehage. Det femte alternativet foreslår at det kuttes etter ostehøvelprinsippet.

Talsperson for foreldregruppa mot nedleggelse av Kvarstein skole, Øyvind Tangen Ødegaard var fornøyd med at de fikk fremmet sin sak på en grei måte.

— Jeg er glad vi fikk servert noen tall til kommuneledelsen som jeg ikke har sett i sakspapirene. For oss var det blant annet viktig å få med at det er regulert 160 nye boligtomter i nærheten av skolen. I tillegg mener jeg det går an å se på pengebruken innefor spesialundervisning før man begynner å legge ned skoler, sier Ødegaard.