Irene Solli nestleder i nytt sentrums­parti

Tidligere nestleder i Agder KrF, Irene Solli, som meldte seg ut av partiet i protest tidligere i år, er nestleder i det nye partiet «Sentrum».

Publisert:

Irene Solli er nestleder i det nye partiet «Sentrum». Foto: Bjelland, Kjartan

 • Jan Oddvar Eide
 • Arild Sandvik

KRISTIANSAND: Det skriver Nrk.no som forteller at partiet hadde stiftelsesmøte i slutten av forrige uke. Partiet omtaler seg selv som blokkuavhengig, men ville stemt for regjeringsskifte i dagens politiske situasjon.

Partiet må nå samle inn 5000 underskrifter for å bli registrert som parti til stortingsvalget neste år.

Arven etter Hareide

– For ganske nøyaktig to år siden gikk Knut Arild Hareide foran og pekte på muligheten som kunne ligge i et samarbeid med sentrum-venstre. Han mente at et slikt modig valg ville gi en ny og kraftig dynamikk i norsk politikk. Nå er vi mange som er klare for å ta arven etter Hareide videre, skriver Irene Solli i en epost til Fædrelandsvennen tirsdag kveld.

– Nei, vi har ikke hatt kontakt med Hareide selv. Han er medlem i KrF, sier Solli til Fædrelandsvennen like før midnatt.

Tidligere KrF-ere

– Vi er en gruppe på seks personer som har tatt dette initiativet. Vi begynner arbeidet med å bygge partiet nå. Vi har tro på at dette er liv laga, sier Solli.

De fleste av medlemmene i det nye partiet er ifølge NRK tidligere medlemmer i KrF, som sto på den røde siden da partiet den 2. november 2018 med knappest mulig flertall (90–98) valgte å gå regjeringen med Fremskrittspartiet.

Tidligere byråd i Oslo for Arbeiderpartiet, Geir Lippestad, blir frontfigur for partiet. Han har ikke meldt seg ut av Ap ennå.

Lippestad deltar i debatt på NRKs Politisk Kvarter onsdag morgen med KrFs sentralstyremedlem Erik Lunde, som nå bor i Kristiansand.

Nestleder fra Agder

Irene Solli har sendt Fædrelandsvennen følgende uttalelse tirsdag kveld, som etter planen skulle vært offentliggjort i morgen.

– Vi samler oss nå i et blokkuavhengig sentrumsparti. På tvers av gamle etablerte skillelinjer som høyre eller venstre, rødt eller blått, kristen eller ateist skal vi ta tak i våre felles utfordringer fremover. Jeg har urokkelig tro på sentrum i norsk politikk. Det er der vi finner de beste løsningene, sier Solli, som altså er nestleder i Partiet Sentrums styre og talsperson på Sørlandet.

Solli var nestleder i Agder KrF, satt i sentralstyret for KrF Kvinner. Hun er vararepresentant for KrF til fylkestinget og bystyret i Kristiansand.

Hun meldte seg ut av KrF i januar i år.

Les også

Melder seg ut av KrF: – Det føles trist, men riktig

Til Fædrelandsvennen begrunnet hun utmeldelsen med at Kjell Ingolf Ropstad ledet KrF i gal retning.

– Jeg hadde ønsket at jeg kunne fortsette i partiet, men kom fram til at jeg ikke kan være med videre. Det føles trist, men også riktig, sa hun.

Flere KrF-stemmer

Solli har ifølge NRK også fått med seg Kristin Walstad som var nestleder i Viken KrF fram til nylig.

Dag Sele som satt i sentralstyret og var fylkesleder i Hordaland KrF, er med i det nye partiet.

Det er også Tom Sverre Tomren har representert både Miljøpartiet De Grønne og KrF i fylkestinget i Hordaland.

Partiet har også fått med John Harald Bondevik, sønnen til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik - og far til den profilerte KrF-eren Simen Bondevik. Han markerte seg tydelig med en kronikk på NRK Ytring for en drøy uke siden, der han tok et tydelig oppgjør med KrF.

En motvekt

– Vi vil være en motvekt til den økende polariseringen vi ser. Vi ser en retorikk som mistenkeliggjør og skaper avstand. Vi ser en trend hvor det er mer snakk om å beskytte egne landegrenser enn å beskytte mennesker. Men folk jeg kjenner ønsker å delta – og hjelpe – mennesker som står i ytterste nød og en håpløs situasjon, sier Solli. Hun mener at Norge har kapasitet til å ta imot langt flere enn 50 mennesker fra Moria, og de andre flyktning eirene på de greske øyene, skriver Solli.

Geir Lippestad oppgir overfor NRK dette som noen av kjernesakene til det nye partiet:

 • Partiet er blokkuavhengig
 • Kampen for sårbare grupper og inkludering står sentralt
 • Norge har ansvar for å ta imot menneske på flukt
 • Kamp mot økende økonomisk ulikhet
 • Oljeutvinning på norsk sokkel skal avvikles i løpet av 15 år
 • Støtter internasjonalt samarbeid og EØS-avtalen
 • Aktiv nasjonal eierskapspolitikk.

– Vi kjemper videre hver dag

Kjell Ingolf Ropstad er KrF-leder og barne- og familieminister i regjeringen Solberg. Foto: NTB scanpix

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har ikke svart på Fædrelandsvennens henvendelse tirsdag kveld.

Klokka 22.25 la han imidlertid ut følgende melding på sin Facebook-profil, hvor han også oppfordret folk om å melde seg inn i KrF:

«KrF er det kristendemokratiske sentrumspartiet som trekker politikken mot sentrum. Vi kjemper hver dag for å styrke familiene, stå opp for sårbare barn og for våre eldre. Vi får ikke til alt vi kjemper for, men av det vi har fått til er en kraftfull satsing på klima og fattigdomsbekjempelse og at Norge tar imot rekordmange kvoteflyktninger hvert år. Vi har fått til mye, men mye gjenstår. Vi kjemper videre hver dag.»

Les også

Grøvan: – Frykter ikke dette svekker KrF

Hareide tror fortsatt på KrF-prosjektet

Knut Arild Hareide under et Kristiansand-besøk i sommer. Foto: Vegard Damsgaard

Tidligere KrF-leder og nåværende samferdselsminister Knut Arild Hareide uttrykker seg slik på Facebook tirsdag kveld:

«For to år siden tok jeg til orde for å lede KrF inn i et samarbeid med Ap og Sp. Etter en dyptgripende prosess i paritet gikk det ikke den veien. Jeg gikk av som partileder. To år senere er jeg fortsatt en del av KrF-laget og samferdselsminister. Det betyr at jeg fortsatt har tro på prosjektet.»

Han legger til:

«Kristendemokratiet ser nettopp på forskjellighet og mangfold som positivt og velkomment. Mitt ønske er at de kreftene som vil jobbe for de kristendemokratiske verdiene skal stå samlet. Og jeg mener sentrumspartiet KrF er det beste alternativet. Politikken er full av dilemmaer. Men skal vi få til konkrete politiske resultater må vi dyrke kompromissene og bygge broer. Ikke murer.»

Saken oppdateres

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Jan Oddvar Eide jan.oddvar.eide@fvn.no
Arild Sandvik arild.sandvik@fvn.no
Publisert:

Les også

 1. Geir Lippestad blir frontfigur i nytt sentrumsparti

 2. – Noen må snart spørre om hva det er vi holder på med

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Politikk
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)