ARENDAL: – Det er helt avgjørende at vi får kontroll på smittesituasjonen og fram til og med onsdag 10. mars skrur vi til tiltakene for å gjøre det vi kan for å bremse smitten og stabilisere situasjonen, sier ordfører Robert C. Nordli ifølge Agderposten.

Det er situasjonen de siste dagene med flere smittede av den britiske mutasjonen som nå får konsekvenser.

Arendal har innført familiekarantene, som betyr at husstanden til nærkontakter av smittede også må i karantene.

Nordli opplyser overfor Agderposten at det er begått karantenebrudd, og at kommunen har anmeldt flere personer til politiet. Han vil imidlertid ikke opplyse om hvor mange det er snakk om.

Arendal-ordfører Robert C. Nordli (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB

Tiltak

På kommunens hjemmesider opplyses det at smittesporingsteamet er bekymret, og at det er flere barn og unge blant de smittede. Disse har ofte få eller ingen symptomer, og det fryktes derfor at det er skjult smitte i befolkningen.

Disse tiltakene innføres fredag, og gjelder fram til 10. mars:

  • Alle idrettsarrangementer og kamper for barn, unge og voksne må avlyses. Dette gjelder både innendørs og utendørs, og også kamper mellom ulike klubber i Arendal kommune. Barn og unge under 20 år kan fortsatt trene i egen klubb.

  • Vi anmoder på det sterkeste om at arrangementer som samler personer fra flere kommuner avlyses, med unntak av begravelser.

  • Vi anmoder på det sterkeste om at arrangementer som samler mer enn 10 deltakere avlyses. Det gjelder selv om alle deltakere kommer fra Arendal kommune.

  • Vi anmoder på det sterkeste om å utsette private sammenkomster. Det betyr: utsett festen, bursdagen eller middagen til en annen gang.

Ordfører Nordli oppfordrer også sterkt til at folk i Arendal begrenser den sosiale kontakten i så stor grad som mulig.

De siste to ukene har det blitt påvist 30 nye smittetilfeller i Arendal kommune.

Grimstad strammer også inn

Fredag kveld opplyser også Grimstad at de innfører strengere tiltak.

«Som en følge av nye retningslinjer i Arendal kommune, har Grimstad kommune besluttet å komme med nye anbefalinger og retningslinjer. Ytterligere tiltak kan komme fremover, og vil bli forankret i kriseledelse og ved politisk behandling ved behov», skriver de i en pressemelding.

Anbefalingene og retningslinjene til Grimstad er nå de samme som nevnt for Arendal ovenfor. I tillegg avlyser kommunen alle fysiske møter med mer enn fem personer i 14 dager fremover. Disse skal foregå digitalt.