— Det er meningsfullt å være med på et søk som dette. Vi vet at vi gjør en jobb for de pårørende, som sitter hjemme og er engstelige, sier Harald Jarl Kige , lagfører i Sivilforsvaret, til Fædrelandsvennen.

Harald Jarl Kige, lagfører i Sivilforsvaret. Foto: Tormod Flem Vegge

Han har nettopp ankommet Sivilforsvarets base ved Farsund Resort, etter en lang og krevende dag. Det er torsdag. Klokka er rundt 18.30, og Sivilforsvaret har nettopp avsluttet dagens søk etter de to fiskerne som onsdag ble meldt savnet etter reketråling.

Antatt omkommet

Ved 19-tiden kunne Hovedredningssentralen på Sola opplyse at leteaksjonen både til lands og til vanns var besluttet avsluttet.

— Vi har avsluttet aksjonen som redningsaksjon, og det er konkludert med at det ikke er mulig å finne noen i live, sier Nils-Ole Sunde, vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen.

Lokale fiskere

De erfarne, lokale fiskerne gikk ut fra Båly på Lindesnes tidlig onsdag morgen, i fiskebåten Carina. Da brødrene i 60-årene ikke returnerte som avtalt, ble de meldt savnet. Onsdag kveld ble det igangsatt en storstilt redningsoperasjon, der blant annet

Her organiseres Sivilforsvaret lag med letemannskapet som torsdag ble fraktet ut til Ullerøy for å søke etter de to savnede fiskerne. Foto: Tormod Flem Vegge

kystvaktskipet KV Nornen, et hollandsk marinefartøy, flere redningsskøyter og et Sea King-helikopter deltok.

Værforholdene var svært krevende i leteområdet mellom Lindesnes og Lista i Farsund natt til torsdag, med stiv kuling og regn. Torsdag morgen var det seks meter høye bølger ved Lindesnes fyr.

Søk langs land

Ved 04-tiden etablerte Sivilforsvaret base ved Nesheim travbane på Lista.

Tore Malja, leder for Sivilforsvarets hovedkvarter. Foto: Tormod Flem Vegge

— Vi begynte da søk langs strendene, forteller Tore Malja , leder for Sivilforsvarets hovedkvarter.

Sivilforsvaret hadde rundt 70 mann i sving langs strendene. På stedet møtte det også opp privatpersoner, samt venner og bekjente av fiskerne, for å delta i leteaksjonen.

Lette på øy

Ved 14-tiden flyttet Sivilforsvaret basen sin til Farsund Resort. Fire lag deltok der i søk på Ullerøy. Harald Jarl Kige forteller at det ble søkt under vanskelige forhold.

— Terrenget var bratt og ulendt. Det var kaldt, forteller han.

Over 80 i aksjon

Ved 18.30-tiden begynte det å mørkne, og søket ble avsluttet uten resultat.

Sivilforsvaret hadde torsdag kveld base ved Farsund Resort. Fra stedet gikk skjærgårdstjenestens båt i skytteltrafikk for å frakte letemannskaper ut til Ullerøy. Foto: Tormod Flem Vegge

— Vi har registrert at over 80 personer har deltatt i søk i dag. Det inkluderer mannskap fra Røde Kors, Sivilforsvaret og frivillige. I tillegg har også privatpersoner drevet søk på egen hånd, sier Tore Malja.

— Hva tenker du om at søket var resultatløst?

— Man håper jo alltid på å finne noe, men det er ikke alltid det lykkes. Men folk har stilt opp og gjort sitt ytterste. Det er kjempebra, understreker Malja.

Politiet tar over

Det er politiets ansvar å sette i gang nytt søk etter de antatt omkomne fiskerne. Fredag morgen beslutter trolig politimesteren ved Agder politidistrikt å igangsette et slikt søk.

— Da blir det bestemt hvor stort omfanget av søket blir. Det vil også bli vurdert hvilke ressurser og hvilke utstyr som det er behov for, forklarer Frank Solås, operasjonsleder ved Agder politidistrikt.