— Vi oppdaget det i dag morges da en dyrepasserne så noe som lignet en jerv på utsiden av innhegninga. Nå har vi sjekket to ganger, og er rimelig sikre på at den unge hannen er borte, opplyser dyreparkdirektør Per Arnstein Aamot til Fædrelandsvennen.

Parkledelsen har nå stengt av Nordisk Villmark, i håp om at jerven vil finne tilbake til sitt hjem når roen senker seg i området.

Ingen fare for folk

Veterinær Rolf-Arne Ølberg (t.v.) og direktør Per Arnstein Aamot håper de slipper å avlive den to år gamle hannen. Foto: Arkivfoto

Ifølge Aamot har marksikringen i underkant av gjerdet trolig forvitret og løsnet, slik at det oppto hull som jerven kunne rømme gjennom. Dette hullet er nå tettet. — Det er ikke farlig for folk å gå på tur i området?

— Det mener vi bestemt ikke. Jerven er veldig sky, når vi går inn i innhegningen trekker den seg unna, og forsvinner gjerne før vi rekker å se den, svarer Aamot.

Det er plassert folk på post i Nordisk Villmark, og i løpet av ettermiddagen vil mannskaper gå med sporhund for å forsøke å finne mårdyret.

Den to år gamle hannen befinner seg nå utenfor parkens område, i skogsbeltet som strekker seg helt bort til Kjevik.

Kan bli avlivet

Hvis den ikke lar seg fange med «fredelige» midler, kan jerven bli avlivet.

— Det er ikke et alternativ å vente og se, påpeker dyreparkdirektøren.

Nordisk villmark er stengt av for at jerven skal få ro til å finne hjem. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Dyrepasserne håper å komme på skuddhold med bedøvelsesgevær, men det er ikke så lett med en kar som trives best på avstand.— Problemet er at jeg må komme mye nærmere for å bedøve enn å skyte med rifle. Jeg må nok innenfor 30 meters avstand, helst litt nærmere. Det er ikke store blinken, bare rundt 17 kilo, forklarer veterinær Rolf-Arne Ølberg i Dyreparken.

Enklest vil det være om den tar seg opp i et tre og sitter rimelig stille.

Hjem til lekekameraten?

Den unge hannen får vanligvis all mat servert, og er ikke vant til å jakte eller fø seg selv.

I løpet av våren ventes et nytt jervekull i Dyreparken. Foto: Arkivfoto

— Den er i godt hold, så det er ingen umiddelbar fare. Vann finner den fint, og den spiser gjerne åtsel, for eksempel om den kommer over et dødt rådyr. Men håpet er at den blir sulten, slik at den fortere vender hjem, sier veterinær Ølberg.Dessuten har jerven en bror han trives godt sammen med.

— Den har hengt mye med broren, de leker mye sammen, så jeg vil tro den helst vil inn igjen, legger han til.

Dyreparkens jerveflokk teller fire dyr - et foreldrepar og to brødre. En tredje bror ble sendt til en park i Canada sist høst, mens den andre er på vei til Alaska om kort tid.

Nå har altså tredjemann funnet ut at han også vil ut og se verden.

Dyreparken ønsker tips om eventuelle observasjoner. Veterinær Ølberg nås på nummer 970 59860.