Et eget utvalg har utredet både fusjon og et tettere samarbeid mellom UiA og Høgskolen i Telemark. Styrene ved de to skal i juni bestemme hva de vil gå for. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er en dyp og grunnleggende skepsis i alle fagmiljøene. Vi må lete ganske godt for å finne noen som er i nærheten av å støtte en fusjon. Mange forstår rett og slett ikke hvor ideen til en fusjon kommer fra, sier Sigbjørn Sødal, dekan ved fakultet for økonomi og samfunnsfag.

Tirsdag kom rapporten fra et utvalg som har sett på hvordan et fusjonert universitet kan se ut. Utvalget tror den store skepsisen til fusjon kan gjøre en fusjon krevende å gjennomføre.

"De fleste ved UiA (som uttaler seg) erklærer motstand mot fusjonen. En fusjon vil skape mye intern uro." står det i rapporten.

Vanskelig

Fem av seks dekaner har tidligere gått mot fusjon. I tillegg ville fire av de ti i styret stanse hele fusjonsprosessen i juni i fjor.

Rektor Torunn Lauvdal vil ikke gi noen vurdering av om motstanden er så sterk at det ikke blir noen fusjon.

— Det vil jeg ikke ta stilling til nå. Dette er styrene som skal avgjøre, og vi er midt i en prosess der prosjektstyret skal legge fram sin innstilling og der vi skal ha en full høringsrunde. Men jeg forstår selvsagt at folk er opptatt av spørsmål knyttet til arbeidsplassen.

Geografi

Dekanene som er mot fusjon, mener UiA ikke vil tjene på det.

— Geografi vil komme inn med full tyngde. Det er spesielt synd for UiA som i mange år har jobbet for å få en god relasjon mellom Grimstad og Kristiansand. Dette er ikke tiden for å lage en stor organisasjon med en kompleks struktur som vil kreve mye energi fra de ansatte, sier Sødal.

Utvalget som har sett på muligheter for fusjon sier ikke ja eller nei til fusjon. De peker på at et nytt universitet vil bli spredt og vanskelig å styre. På den andre siden vil det også være mulig å bygge opp sterke fagmiljøer.

Det tror ikke skeptikerne på.

— De legger opp til institutter som vil være delt mellom Kristiansand og Notodden. Å tro at det skaper sterke fagmiljøer, vil være å kaste blår i øynene på folk, sier Ernst Håkon Jahr, dekan ved fakultet for pedagogikk og humaniora.

Samles

Jahr mener den eneste måten å styrke fagmiljøene på, er å samle dem.

— Skal det være noe i påstandene om at vi skal få sterkere fagmiljøer, må stillinger flyttes. Da vil stillinger bli flyttet fra Telemark til Kristiansand når noen slutter. Men da må også noe flyttes til Porsgrunn, og Grimstad vil oppleve et voldsomt sug derfra, sier Jahr.

Torunn Lauvdal er tilbakeholden med å gå i møte med kritikken.

— Jeg mener at det er områder der vi kan komplettere hverandre og områder der vi er små hver for oss og kan bli sterkere. Men igjen så er vi i en prosess, og jeg vil ikke konkludere med hva som til slutt kommer fra prosjektstyret og hva vi vil legge vekt på der.

Hun legger til at det er en rekke andre forhold enn fagmiljøer som er viktig når prosjektstyret skal gi sin anbefaling til styret.

— Dette handler også om hvilken betydning vi vil ha lokalt og om å få et tyngdepunkt mellom Oslo og Stavanger.

Tror motstand vil forsvinne

Professor Steinar Stjernø ved Høgskolen i Oslo og Akershus ledet Stjernø-utvalget som foreslo å slå sammen flere av utdanningsinstitusjonene i Norge.

Han tror motstanden vil forsvinne ved en fusjon.

— Intern motstand gjør en fusjon tyngre å gjennomføre, men når et eventuelt vedtak er fattet, tilpasser de ansatte seg fort. Da høgskolene i Oslo og Akershus slo seg sammen, var det også stor motstand i den ene høyskolen, men det ble nesten momentant stille da vedtaket var fattet.

Han tar forbehold om at han ikke kjenner UiA og HiT, men tror at de har mulighet til å styrke seg.

— Hvis sammensetningen av fag og studier er slik at det kan utvikles en klarere arbeidsdeling mellom de ulike studiestedene, lages felles mastergrader og phd-utdanninger vil det være gode grunner for at UiA og HiT bør slå seg sammen, sier Stjernø.