Prosessen med å finne private som kan drive boligene har så vidt startet.

— Vi har hatt et forberedende møte der det har vært interessenter. Nå må vi la prosessen gå, og se hva som kommer ut av den, sier Lars Dahlen, helse og sosialdirektør i Kristiansand.

Fylkesmannen i Vest-Agder har nylig avvist en klage fra Marvika Velforening som vil ha de midlertidige nødboligene bort.

Fylkesmannens beslutning betyr at nødboligene kan bli liggende til neste høst. Innen den tid prøver altså kommunen å finne private som vil overta driften.

Privatisert

En av de som var til stede på kommunens forberedende møte om privat drift, var stiftelsen Shalam. De vil ikke gå så langt som å si at de er interesserte i å drive nødboliger for kommunen.

— Vi har mottatt anbudsdokumentene og kommer til å studere dem nøye. Så vil styret vurdere hva vi gjør, sier Yngvar Woxmyhr, daglig leder i Shalam.

Han mener det er ganske unikt at en kommune lyser ut denne type tjenester på anbud.

Det samme mener flertallet av politikerne som har bestemt at nødboligene skal overlates til private.

— Kristiansand er de første som går ut til private med et slikt anbud. Det ligger strenge krav til både økonomi og kvalitet i utlysningen, så det er gjort en god jobb for å sikre kvalitet på anbudet, sier Bjørn Voreland (Frp), medlem i helse- og sosialstyret.

Kommunalt

Hvis ikke kommunen får inn private som kan drive nødboligene, må de selv finne en annen plassering. Da er trolig Rodeneset ved Rona det mest aktuelle alternativet. Her er det et område som er regulert til denne type formål.

Rodenes ved Rona er det mest aktuelle steder for nødboliger hvis Kristiansand kommune fortsatt skal stå for driften.

— Det er pekt på noen tomter, og Rodeneset er et av dem, sier Lars Dahlen.Opposisjonen i bystyret håper på at det fortsatt blir Kristiansand kommune som skal drive nødboligene.

— Vi er kritiske til konkurranseutsetting av tjenester til mennesker i sårbare situasjoner. Men vi forstår at administrasjonen følger opp beslutningen tatt av det politiske flertallet, sier Rasha Abdallah (SV), medlem i helse og sosialstyret.

— Kan ikke private tilføre nye ideer og måter å drive på?

— Det er mulig at det finnes private som driver godt. Men vi er av den oppfatning at man bør sørge for å ruste opp det kommunale godt i alle ledd, og ser at det kan gi bedre faglighet og være forebyggende.

Få meldinger

Beslutningen fra fylkesmannen og arbeidet med å få private til å overta, betyr uansett at boligene i Marvika blir liggende til neste høst, så sant ikke en privat har et sted som raskt kan tas i bruk.

Ifølge Lars Dahlen har de fått få klager fra Marvika i det siste.

— Jeg fikk en del tekstmelding i begynnelsen, men det har roet seg. Det er ikke uvanlig at det er mye usikkerhet, og så viser det seg at det er svært få hendelser. Det er også en lærdom.

Politistasjonssjef Ole Hortemo hadde onsdag ettermiddag ikke oversikt over saker knyttet til nødboligene i Marvika.

Mener kommunen er likegyldig

— Vi har all mulig sympati med de som bor i disse boligene, men det er feil å plassere dem i et av byens mest barnerike områder, sier Anne Grethe Andersen, styremedlem i Marvika Vel.

Avslaget fra fylkesmannen og planene kommunen nå legger, betyr at brakkene for bostedsløse fort blir stående til neste høst.

— Vi er bekymret for at noe skal skje, og det er allerede registret hendelser der rusede personer som har kjørt på moped og biler med tilknytning til de bostedsløse som har råkjørt i området, sier Andersen.

Hun deler ikke Lars Dahlens oppfatning om at det vil roe seg når beboerne har bodd en stund i Marvika.

— Vi tror tvert imot at det kan bli flere hendelser i denne årstiden når barna og brukerne av tilbudet er mer ute. Derfor vil vi ha boligene bort før det skjer noe alvorlig.