— Det skulle bare mangle. Vi har et moralsk ansvar overfor jødene som norske myndigheter bidro til å sende til nazistenes utrydningsleirer, sier Hans Otto Lund (H).

Partiet hans sikret sammen med KrF og Frp flertall i helse- og sosialstyret med seks mot tre stemmer (Ap/SV) for at kommunen skal betale rundt en million kroner årlig for at ekteparet skal få bo sammen som henholdsvis aldershjems- og sykehjemspasient ved institusjonen i Oslo som eies Det Mosaiske Trossamfunn.

Hans Otto Lund er sikker på at formannskapet onsdag følger innstillingen, og ser ikke bort fra at flertallet der blir enda større enn i helse- og sosialstyret.

— Med tanke på at ekteparet vil frigi en sykehjems- og en aldershjemsplass i Kristiansand, tror jeg heller ikke regningen kommunen vil sitte tilbake med blir så stor som det administrasjonen legger til grunn, sier han.

I flertallsinnstillingen fra helse— og sosialstyret understrekes det at vedtaket ikke betyr at kommunen kommer til å åpne opp for å kjøpe behandlings- eller pleieplasser for andre grupper eller personer.

Frykter presedens

Jannike S. Arnesen (Ap) mener det er lovverket som avgjør om vedtaket vil skape presedens, og at kommunen nå må ta høyde for at det vil komme søknader fra andre personer med en vanskelig bakgrunn som ønsker et skreddersydd pleie- og omsorgstilbud andre steder i landet.

— Dette er en vanskelig sak, og alle ønsker jo at ekteparet skal få et best mulig tilbud. Vi mener likevel at kommunen heller bør bistå ekteparet med å søke om plass ved institusjonen i Oslo på ordinære vilkår. Oslo kommune som har driftsavtale med den private institusjonen, har ifølge et statlig rundskriv ikke anledning til å legge søkers bosted til grunn for tildeling av plass, sier Jannike S. Arnesen.

Hans Otto Lund reagerer på at Arbeiderpartiet og SV gjennom sitt mindretallsforslag ønsker å skyve ansvaret og kostnadene over på Oslo kommune.

Skeptisk

Kommuneadministrasjonen advarte politikerne mot å kjøpe plass til det jødiske ekteparet ved den private stiftelsen i Oslo. Det ble vist til at saken vil kunne skape presedens, og åpne opp at også andre søker om tilbud som er tilpasset deres åndelige eller kulturelle bakgrunn.

Betinget glede

Det jødiske ekteparets datter, Anita Sebastian Solheim, sier at hun er veldig glad for innstillingen til helse- og sosialstyret. Men etter halvannet års kamp for å skaffe moren og faren plass ved Jødisk bo- og seniorsenter våger hun ikke helt å slippe jubelen løs før vedtaket er endelig stadfestet i formannskapet.

Ekteparet Sebastian som begge er 84 år gamle, har vært gift i 64 år. De kom opprinnelig fra Ungarn, og satt begge i konsentrasjonsleir under andre verdenskrig. De flyktet til Norge under oppstanden i hjemlandet sitt i 1956.