Omlag 150 mennesker møtte opp i Kristiansand sentrum lørdag ettermiddag for å minnes de kristne etiopierne som ble brutalt drept av IS samt de mange hundre båtflyktningene som druknet i Middelhavet. Minnetoget endte ved Honnørbrygga. Foto: Richard Nodeland
Omlag 150 mennesker møtte opp i Kristiansand sentrum lørdag ettermiddag for å minnes de kristne etiopierne som ble brutalt drept av IS samt de mange hundre båtflyktningene som druknet i Middelhavet. Foto: Richard Nodeland
Det ble lagt ned både blomster og bilder og tent lys ved "To like"-skulpturen ved Honnørbrygga i gjestehavna for å minnes IS-drepte og båtflyktningene som druknet i Middelhavet. Foto: Richard Nodeland

— Jeg er sjokkert over det som har skjedd. Hvorfor skjer slikt, spør en av arrangørene bak lørdagens minnemarkering som ikke ønsker å stå fram med navn og bilde i avisa.

Plakatene viser med sine grusomme bilder hvorfor mange ville gå i fakkeltog for å minnes de mange IS-ofrene fra Etiopia. Foto: Richard Nodeland

Omlag 150 personer, hovedsakelig eritreere og etiopiere, gikk i tog fra Torvet ned til skulpturen «To like» på Honnørbrygga i Gjestehavna lørdag ettermiddag for å minnes de kristne etiopierne som ble brutalt drept av IS samt de mange hundre båtflyktningene som druknet i Middelhavet.

Etiopisk og eritreisk forening

Flesteparten av deltakerne i markeringen kommer fra den etiopiske og den eritreiske foreningen i Kristiansand.

— Den forferdelige båtkatastrofen overskygget de grusomme drapene i av etiopiere i Libya. Mange i Etiopia og Eritrea har sittet i hjemmene sine og grått. Det var tre dagers landesorg, forteller den samme arrangøren.

— Folk er på desperat flukt i Nord-Afrika. Mange gråter over at barna deres havner i sjøen og drukner, fortsetter han.

Eiassu Boku fra Etiopia er her for minnes etiopierne og eritreerne som ble drept av IS. Foto: Richard Nodeland

— Vil vise medfølelse og støtte- Minnemarkeringen er vår måte å vise medfølelse og støtte på, legger han til.

Eiassu Boku fra Etiopia, som har vært seks år i Norge, tre av dem i Kristiansand, er en av de mange som har møtt opp på Torvet denne regntunge og kalde aprildagen.

— Jeg er her for minnes etiopierne og eritreerne som ble drept. Vi skal vise verden at alle må stå opp mot IS, sier Boku.

Han vil også vise støtte til båtflyktningene som druknet.

- Må ta mer ansvar

— Flyktningeorganisasjonene må ta mer ansvar og hindre at desperate mennesker drar over Middelhavet. Norge bør også støtte opp, mener Boku.

-Jeg er her først og fremst for de drepte kristne etiopierne, sier Daniel Assefa. Foto: Richard Nodeland

Like etterpå går de fremmøtte, med plakater, flagg og fakler, stille og rolig nedover Kristiansands gågate, langs strandpromenaden og ut til Honnørbrygga og skulpturen «To like» der havet møter byen.Symbolikken er tung når lys tennes, bilder legges ned og enkelte gråter stille.

— Som dyr

— Jeg er her først og fremst for de drepte kristne etiopierne, sier Daniel Assefa, en av dem som er til stede ved Honnørbrygga.

Han har lite til overs for IS sine ugjerninger:

— IS er som dyr. Det er forferdelig det de har gjort. De er håpløse og kommer ikke langt, sier han.